Ostani doma
Koronavirus

kako to rade ostali?

Najšvedskija zemlja u Europi: Hrvatska trenutno ima jedan od najliberalnijih pristupa koronavirusu

Očito postoji želja stožera da lockdown izbjegnu, a iz svega je očita i veća sklonost proljetos omraženom liberalnom švedskim modelom

Inače kolikogod naši poduzetnici i građani bili nezadovoljni epidemiološkim mjerama zanimljivo je da Hrvatska zapravo ima jedan od najliberalnijih pristupa epidemiji, mogli bismo reći da smo bar po tom pitanju postali najšvedskija zemlja u Europi, premda su naši stožeraši još prije par mjeseci bili jako skeptični prema Švedskom modelu. A radikalne epidemiološke mjere u svijetu ponovo postaju popularne, lockdown više nije iznimka a ni policijski sat. Nekad smo bili začuđeni kad su ga uveli u Srbiji a evo uvodi se i u Sloveniji.

Već je jutros Ljubljana podsjećala na grad duhova, od sutra navečer pustoš će biti još izraženija. Vlada je na mjesec dana proglasila stanje epidemije, imaju 345 zaraženih unazad dva tjedna na 100 tisuća stanovnika, bilježi se eksponencijalni rast, i zato noću uvode policijski sat, a danju okupljanja ograničavaju sa deset na najviše šest.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Državljani su malo razočarani jer komunikacija sa strane vlade nije dobra - jedan kaže jedno, drugi nakon sat vremena kaže nešto sasvim drugo, tako da državljani mjere još uvijek poštuju, ali žele bolju komunikaciju sa strane vlade", kaže novinar Miha Orešnik

Vezana vijest

Dubrovnik - turizam

Bosna i Hercegovina ima osjetno bolju situaciju nego Slovenija, nešto bolju i nego Hrvatska, ali još od prošlog tjedna u Sarajevu vrijedi obaveza nošenja maski i na otvorenom. I to uz rigorozne kazne.

"To građanima svakako nije bila draga odluka, ali s obzirom da su kazne od 600 do 1500 maraka može se reći da se građani Sarajeva pridržavaju tih mjera", istaknula je novinarka Jovanka Nina Todorović

U Beogradu su već iskusili policijski sat, a iako su brojke novozaraženih posljednjih dana bolje nego u susjednim zemljama, pa tako i od hrvatskih, najveća dvorana u Beogradu već je ponovo pretvorena u privremenu bolnicu.

"Vojska Srbije će pratit razvoj epidemiološke situacije i još jednom je pripremljena arena za prihvat pacijenata i sve će bit spremno kad vlasti zatraže", rekao je srpski ministar obrane Aleksandar Vulin. 

A ovo je praška jesen 2020. Unatoč najvećoj stopi zaraze u Europi, čak 859 slučajeva u 14 dana na 100 tisuća stanovnika, dio građana nedjelju je odlučio provesti na ovaj način, bez maski i distance, ispoljavajući frustracije time što ne rade kafići i restorani, i ne može se na utakmice. Vlada još razmišlja o potpunom lockdownu, ali su naručili hitnu proizvodnju bolničkih kreveta za potencijalnu poljsku bolnicu usred Praga.

Vezana vijest

Škola korona

"Od premijerova poziva do prve isporuke proći će samo tjedan dana. Ovo je, naravno, vrlo posebna situacija za nas", kaže direktor tvornice za proizvodnju namještaja Tomaš Kolar

Drastične mjere

I na ulicama Bratislave se prosvjeduje protiv korona mjera - Slovačka ima osjetno bolju situaciju nego Češka, još blaže mjere, ali zato planiraju potez dosad nezabilježeni u Europi.

"Masovno testiranje svih naših građana. To će se napraviti tijekom iduća dva vikenda", govori slovački premijer Igor Matovič.

Belgija se, kako priznaje ministar zdravstva, suočava sa tsunamijem novih slučajeva, a vlast je izgubila nadzor nad onim što se događa. Zato se i nitko ne buni što su od danas na četiri tjedna zatvoreni svi barovi i restorani.

"Istina je, teško nam je, ali stvar je u tome što ne možemo riješiti problem COVID-a jer ljudi nisu disciplinirani", poručio je vlasnik restorana u Bruxellesu Henrique Martins

Iako i Velika Britanija bilježi drastičan rast novozaraženih, negdje na razini Slovenije, mjere se uvode po najugroženijim zonama. Jedino se Wales odlučio na potpuno zatvaranje svega od petka pa iduća dva tjedna. Bit će zabranjeni čak i posjeti drugim kućanstvima.

"Ovo je zatvaranje najkraće koje možemo postići, ali to znači da će morati biti oštro i duboko kako bi imalo utjecaj koji nam treba na širenje virusa", istaknuo je velški premijer Mark Drakefort

Taj ovih dana toliko spominjani izraz "lockdown", kako smo doznali od Krunoslava Capaka, zapravo nema točnu definiciju. 

Vezana vijest

KB Dubrava

"Pod lockdownom se podrazumijeva zatvaranje određenih aktivnosti ili prometa ljudi, resursa i drugog, to može biti segmentalno a može biti i horizontalno, dakle kompletno. Neka posebna definicija koja bi se primjenjivala za sve zemlje u Europskoj uniji ne postoji", tvrdi ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak

Ali očito postoji želja stožera da lockdown izbjegnu, a iz svega je očita i veća sklonost proljetos omraženom liberalnom švedskim modelom. Jer mnoge europske zemlje, čak i one s boljom situacijom nego što je ima Hrvatska, koja sada već ima prosjek od 194 zaražena u 2 tjedna, rješenje za jesenski val nalaze upravo u drastičnijim mjerama, ukljućujući zatvaranja.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!