Ostani doma
Koronavirus

Anders Tegnell

Arhitekt 'Švedskog modela' o velikom broju umrlih: 'To je povezano s načinom na koji vodimo domove za starije'

Švedska je zemlja koja je krenula s potpuno drugačijom strategijom u borbi protiv pandemije koronavirusa

Mnogima je pak Švedski model i dalje najbolji primjer kako se treba nositi s ovom pandemijom, a u jednoj fazi preporučila ga je i Svjetska zdravstvena organizacija kad je shvatila da pandemija neće tako lako, ni tako brzo proći.

Jer lockdowna, niti ičeg sličnog u Švedskoj nema: rade i kafići i restorani, nema policijskog sata, maske se ne nose, ali i dalje nemaju puno oboljelih. I tako je od početka epidemije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tvorac takvog, totalno drugačijeg modela je njihov glavni epidemiolog Andres Tegnell. O maskama, cjepivu i karanteni, razgovarao je s kolegama s portala net.hr

Kada je riječ o 6000 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa, ne vidi posebnu razliku između Švedske i drugih zemalja Europe.
 

Vezana vijest

"To je velik broj, naravno, uvijek želimo imati manji broj umrlih od ove bolesti, ali ovaj broj je sličan i u brojnim drugim europskim zemljama. To je povezano s načinom na koji vodimo naše domove za starije. To što se dogodilo bilo je loše, ali sada nam ide puno bolje. Bolje pazimo na stariju populaciju u Švedskoj i broj umrlih u posljednja dva, tri mjeseca se značajno smanjio", rekao je Tegnell.

Što se cijepljenja tiče, smatra kako postoje grupe koje su prioritet.

"Mi to prvenstveno preporučamo rizičnim skupinama i zdravstvenim djelatnicima. Oni su prioritet. Bude li dovoljno resursa i mogućnosti za cijepiti i ostale ljude, naravno da je i to u redu, ali najvažnije je ove dvije grupe cijepiti što je prije moguće", izjavio je švedski epidemiolog i dodao:

Vezana vijest

Švedska ima potpuno drugačiji pristup od drugih europskih država u borbi protiv koronavirusa

"Isto vrijedi i za cjepivo protiv COVID-a, prvo bismo ga dali rizičnim skupinama i zdravstvenim djelatnicima, a tek onda ostalim ljudima".

Nošenje maski ne smatra ključnim rješenjem u prevenciji širenja zaraze među građanima.

"Trenutno u Švedskoj imamo vrlo nisku razinu prijenosa koronavirusa zbog čega ne vidimo razlog zbog kojeg bismo nadopunjavali našu strategiju. Mislim da maske ne bi puno pomogle, u brojnim zemljama Europe, gdje su maske obavezne brojke novozaraženih puno su dramatičnije nego kod nas", izjavio je Tegnell.
 

Vezana vijest

Banda

Prenatrpani javni prijevoz svugdje je nepoželjan.

"Mislim da je bolje imati manje gužve u autobusima. Znam da je to u nekim zemljama nemoguće i tamo su, u tim situacijama, možda potrebne maske. No, mi u Švedskoj preferiramo imati poluprazne autobuse, mislim da je to puno sigurnije", izjavio je Tegnell.

Vezana vijest

Koronavirus

Izrael danas živi u novom lockdownu, dijelovi Madrida ponovno se zatvaraju kao i dijelovi New Yorka, irski zdravstveni dužnosnici preporučuju novu strogu karantenu kroz koju su već, drugi put, prošli Australija i Novi Zeland. U isto vrijeme, Tegnell ostaje pri stavu da su karantene "ubijanje muhe čekićem".

"Karantene su vrlo vjerojatno bile pretjerana reakcija na virus i mislim da sada mnoge zemlje vide kako su neodržive na dulje razdoblje. Smatram da mi u Švedskoj činimo sve što možemo u ovoj teškoj situaciji i vjerujem da je većina ljudi uz nas", kaže Tegnell koji smatra i da je COVID-19 nemoguće izbrisati sada kad je ušao u populaciju.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!