Ostani doma
Koronavirus

Čestice se mogu 'provući'

Maska nije 100-postotna zaštita protiv Covida-19, tvrde znanstvenici

Maska nije 100-postotna zaštita protiv Covida-19, tvrde znanstvenici
Shutterstock

Sve je veće slaganje među zdravstvenim stručnjacima da se virus Covid-19 može širiti zrakom

Japanski su istraživači dokazali da maske mogu pružiti zaštitu od čestica koronavirusa u zraku, ali čak ni maske profesionalne kvalitete ne mogu potpuno eliminirati rizik od zaraze.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Tokiju izgradili su sigurnu komoru s glavama lutaka okrenutima jedna prema drugoj. Jedna glava, opremljena raspršivačem, simulirala je kašljanje i izbacila stvarne čestice koronavirusa. Druga je oponašala prirodno disanje s komorom za prikupljanje virusa koji prolaze kroz dišni put.

Vezana vijest

Koronavirus

Pamučna maska smanjuje primanje virusa do 40 posto u odnosu na situaciju kad maske uopće nema. Medicinska maska N95, koju koriste medicinski stručnjaci, zaustavlja čestice virusa do 90 posto. Međutim, čak i kad je maska N95 u potpunosti priljubljena za lice, neke se čestice virusa uspiju uvući. 

Kad je maska stavljena na glavu lutke koja kašlje, pamučne i kirurške maske blokiraju više od 50 posto čestica virusa. "Sinergijski učinak nastao je u situaciji kada su maske imali i primatelj virusa i raspršivač virusa", napisali su istraživači u studiji objavljenoj u srijedu.

Virus se širi zrakom 

Sve je veće slaganje među zdravstvenim stručnjacima da se virus Covid-19 može širiti zrakom. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) revidirali su ovog mjeseca svoje smjernice rekavši da patogen može satima ostati u zraku.

Druga je skupina japanskih istraživača uz pomoć superkompjutorskih simulacija pokazala da vlažnost zraka znatno utječe na to kako se virusne čestice šire zrakom.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!