Ostani doma
Koronavirus

Eksplozija zaraženih

Priprema li se Arena za prihvat bolesnika? Na zagrebačkom stožeru odgovorili na spekulacije: 'Spremna je bude li potrebe'

Priprema li se Arena za prihvat bolesnika? Na zagrebačkom stožeru odgovorili na spekulacije: 'Spremna je bude li potrebe'
RTL

U Zagrebu je danas zabilježen najveći broj zaraženih od početka pandemije

Čak 705 novozaraženih utvrđeno je u zagrebu u posljednja 24 sata, objavio je zagrebački stožer. Posebno zabrinjava da je testirano nešto više od 1900 ljudi, što znači da je postotak pozitivnih vrlo velik.

Ravnatelj Nastavnog zavoda "dr. Andrija Štampar" u Zagrebu Zvonimir Šostar je za RTL.hr rekao da su visoke brojke smjer kojim će Zagreb vjerojatno ići narednih dana. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Plaćamo danak našem neozbiljnom ponašanju - nepridržavaju mjera, nenošenju maski i ne pridržavanju distance. I ako tako nastavimo bit će i gore. Zdravstveni sustav se zakrčuje", rekao je Šostar. 

Vezana vijest

Stožer

"Nije dobro. Izrazito je važno držati se mjera", rekao je na početku pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Doktorica Sandra Šikić sa Zavoda "Andrija Štampar" je kazala da je u toj instituciji testirano 1935 uzoraka, te da je zabilježeno 705 novih slučajeva. 988 osoba poslano je u samoizolaciju. Još 52 epidemioloških obrada je u tijeku. "Sinoć smo zaprimili još podataka o osobama koje su testirane 19. i 20. listopada. Situacija je vrlo ozbiljna i trebalo bi razmatrati promjenu strategija oko praćenja", rekla je doktorica Šikić na konferenciji za novinare Gradskog Stožera civilne zaštite.

Naglasila je da su i dalje glavni uzroci zaraze kontakti s pozitivnim osobama te obiteljska okupljanja. Dodala je da se ipak za velik broj građana ne zna kako su se zarazili. "Lokalna transmisija je velika i moramo poštivati mjere". Dr. Šikić je naglasila i da je problem što nisu svi kontakti zaraženih obrađeni.

Zagrebački je stožer najavio i da će se konferencije za novinare od idućeg tjedna održavati samo ponedjeljkom i petkom.

Arena nije mobilizirana

Iako se proširila informacija da je ponovno "mobilizirana" zagrebačka sportska dvorana Arena kao bolnica, na Stožeru su rekli da to nije točno, ali su dodali da se svi objekti Grada Zagreba mogu svakog trenutka pripremiti za primanje zaraženih. Arena još nije mobilizirana, to je u ingerenciji Ministarstva, ali je spremna bude li potrebe, rečeno je.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!