Ostani doma
Koronavirus

pronalazak cjepiva

Prihvatite to: Maske ćemo nositi još godinama

Prihvatite to: Maske ćemo nositi još godinama
Shutterstock

Predsjednik Svjetskog udruženja liječnika vjeruje da ćemo se još godinama morati pridržavati mjera

Ukupno jedanaest cjepiva širom svijeta je u posljednjoj, kliničkoj fazi ispitivanja u kojoj se desetinama tisuća daje ili cjepivo ili placebo. Znanstvenici i farmaceutski koncerni sada čekaju da se dovoljan broj tih ljudi u svakodnevnom životu zarazi virusom. Ako se ispostavi da su svi ili gotovo svi zaraženi oni koji su dobili placebo, to bi značilo da su oni koji su dobili cjepivo zaštićeni. 

Cjepivo početkom iduće godine

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn je ipak oprezan, piše Deutsche Welle. On je izjavio da se s cjepivom može računati početkom sljedeće godine, vjerojatno do ožujka, ali možda i kasnije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U njemačkoj biotehničkoj kompaniji BioNTech iz Mainza vide dobre šanse da baš oni budu prvi. U najboljem slučaju, dozvolu za proizvodnju cjepiva bi, nadaju se, mogli dobiti već sredinom studenog.

Vezana vijest

Cjepivo privremeni prekid ispitivanja

U suradnji s gigantima farmaceutske industrije i uz izdašnu financijsku pomoć država, više kompanija širom svijeta već planira masovnu proizvodnju ili kupuje stotine milijuna staklenih posudica u kojima će se skladištiti doze cjepiva. 

Europska unija ne želi uložiti sve novce samo na jednu opciju, jer ne zna se koje će od cjepiva propasti u posljednjoj fazi testiranja ili koje će se kroz koji mjesec pokazati kao najefikasnije. Zato je EU već osigurala nabavku 800 milijuna doza cjepiva od šest različitih proizvođača.

Prema broju stanovnika, Njemačka bi trebala dobiti 150 milijuna doza iz te narudžbe EU-a. Ali Berlin istovremeno pregovara i direktno sa BioNTechom o dodatnim dozama cjepiva. Njemačka planira formiranje najmanje šezdeset centara za cijepljenje, vjerojatno u prostranim velesajamskim dvoranama, kako bi se brzo i bez gužve moglo cijepiti što više ljudi.

''Još godinama ćemo morati živjeti s virusom: držati razmak, često prati ruke, nositi maske'', kaže Frank Ulrich Montgomery, predsjednik Svjetskog udruženja liječnika (CPME).

On dodaje da može potrajati i nekoliko godina dok cijelo stanovništvo ne bude cijepljeno.

''Za cijepljenje svih odjednom nema niti dovoljno cjepiva niti dovoljno medicinskog osoblja'', kaže Montgomery.

Tjednik Spiegel smatra da cjepivo neće jednim udarcem okončati pandemiju. Vjerojatnije je da će to najprije biti cjepivo osrednje efikasnosti koje štite od teškog tijeka bolesti, a možda i sasvim spriječe izbijanje simptoma kovida-19. Ali teško da će spriječiti sam prijenos virusa.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!