Ostani doma
Koronavirus

otežana dijagnoza

Ne paničarite, nije svaki kašalj znak covida. Stručnjaci objašnjavaju kako točno razlikovati gripu od korone

Ne paničarite, nije svaki kašalj znak covida. Stručnjaci objašnjavaju kako točno razlikovati gripu od korone
Matija Habljak/PIXSELL

U pacijenata s covidom-19 uočena je pet puta veća stopa smrtnosti i otprilike dvostruko veća potreba za prijemom u jedinicu intenzivne njege

Gripa je pred vratima, a to ove sezone posebno otežava posao zdravstvenim radnicima pošto virusi gripe i covida izazivaju slične simptome i otežavaju dijagnozu. Po novom američkom istraživanju i komplikacije su veće kod težeg oblika covida-19 nego kod teže gripe.

Kako razlikovati simptome? Obje bolesti rezultiraju iznenadnim kašljem i povišenom tjelesnom temperaturom, kao i općim osjećajem slabosti. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Grlobolja, glavobolja, bol u mišićima, curenje iz nosa češći su u oboljelih od gripe, dok je gubitak njuha i okusa tipičan za covid, poručuje njemački Institut Roberta Kocha.

Njemački javnozdravstveni institut u nedavnom je izvješću objavio da su najčešći znaci covida kašalj, koji se javlja u 45 posto slučajeva te temperatura u 38 posto. Gubitak njuha, anosmiju, osjeća 15 posto bolesnika. No laboratorijski test jedini je način za sigurnu dijagnozu. 

Značajno više težih slučajeva

Po liječnicima, najjednostavnije je prepoznati običnu prehladu, premda i ona može izazvati grlobolju, umor, zimicu i glavobolju. Naime, prehlada neće izazvati opći osjećaj nemoći kakav prati gripu. 

Vezana vijest

Cijepljenje protiv gripe

Kad se uspoređuju covid i gripa, nova pandemijska bolest izaziva značajno više težih slučajeva, objavio je Institut Roberta Kocha. 

U prosjeku, oboljeli od covida zahtijevaju dulje bolničko liječenje. Oni češće završavaju na odjelima intenzivne njege i ondje dulje ostaju na liječenju. Na respiratoru, za usporedbu, završi 22 posto oboljelih od covida u odnosu na 14 posto onih koji obole od gripe. 

Češći razvoj čak različitih komplikacija 

Američki su znanstvenici usporedili stopu komplikacija kod 3948 odraslih osoba hospitaliziranih zbog covida-19 i 5453 hospitaliziranih prethodnih godina zbog gripe. Pacijenti obuhvaćeni istraživanjem koji su bolovali od gripe imali su više komorbiditeta, poput bolesti srca i dijabetesa. 

Unatoč tomu, u pacijenata s covidom-19 uočena je pet puta veća stopa smrtnosti i otprilike dvostruko veća potreba za prijemom u jedinicu intenzivne njege, kao i dulji boravak na bolničkom liječenju u odnosu na oboljele od gripe.

Vezana vijest

Kako prepoznati ima li netko gripu ili koronu? U Zavodu Štampar spremni su za istodobna testiranja

Usto je u oboljelih od covida zamijećen i češći razvoj čak 17 različitih komplikacija, među kojima su biile one povezane s bolestima pluća, krvi, srca, krvnih žila, živčanog sustava, bubrega i jetre. 

Američka studija, objavljena prošli tjedan u tjednom izvještaju o morbiditetu i mortalitetu američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti utvrdila je da je rizik od razvoja komplikacija u slučaju covida-19 veći među Afroamerikancima, Latinoamerikancima i ostalim pacijentima koji nisu bijele rase, čak i kada su u obzir uzeti njihova dob i već postojeća medicinska stanja. 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!