Ostani doma
Koronavirus

dodatna pomoć

Rezultati eksperimenta s psima koji mogu nanjušiti Covid-19 obećavajući: Imaju vrlo visoku preciznost

Rezultati eksperimenta s psima koji mogu nanjušiti Covid-19 obećavajući: Imaju vrlo visoku preciznost
Shutterstock

Tri psa, Kössi, ET i Miina su ponjušili 2200 putnika i otkrili virus kod 0,6 posto putnika.

Prvi rezultati eksperimenta s psima koji nanjuše oboljele od novog koronavirusa obećavajući su, objavili su u srijedu znanstvenici tog projekta u Finskoj.

Tri psa, Kössi, ET i Miina su ponjušili 2200 putnika od kada je postavljena testna kabina u hodnik kojim prolaze putnici koji su doputovali u zračnu luku Helsinki-Vantaa krajem rujna i otkrili virus kod 0,6 posto putnika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako se eksperiment treba nastaviti do prosinca, ekipa navodi da su prvi rezultati uglavnom sukladni stopi otkrivanja testovima PCR, koji se također provode među putnicima dragovoljcima po dolasku. 

Vezana vijest

Koronavirus

"Proveli smo između 16.000 i 17.000 PCR testova u zračnoj luci i manje od jedan posto je pozitivno", rekao je Timo Aronkytö, dogradonačelnik Vantaa na konferenciji za novinare u srijedu.

Rezultati koje su pronašli psi su gotovo identični rezultatima PCR testova, dodao je.

Eksperimenti provedeni u prvom valu navode da psi mogu otkriti covid-19 uz gotovo 100 postotnu preciznost i do pet dana prije nego PCR testom.

Stotinjak putnika dnevno stoji u redu za to besplatno testiranje, za koje je potrebno maramicom prijeći preko kože i zatim ju dati psu da ju ponjuši. Ako je uzorka negativan, pas se ne zadržava kod te maramice.

Vezana vijest

Koronavirus

Na obuci je i četvrti pas, njemački ovčar Valo

Znanstvenici sveučilišta u Helsinkiju koji su osmislili eksperiment u suradnji sa stručnjacima za pse tragače organizacije Wise Nose nadaju se da će njihova istraživanja potaknuti vladu da financira tu metodu i pokrene ju na turističkim lokacijama i drugim javnim okupljanjima.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!