Ostani doma
Koronavirus

KORONA KRIZA

EU strahuje od urušavanja zdravstva: Troše 220 milijuna eura za prijevoz oboljelih preko granice

EU strahuje od urušavanja zdravstva: Troše 220 milijuna eura za prijevoz oboljelih preko granice
AP Images

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kazala je da je stanje s pandemijom covida-19 zabrinjavajuće

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila u četvrtak 220 milijuna eura pomoći za prekogranični prijevoz oboljelih od covida-19 kako bi se spriječilo urušavanje zdravstvenog sustava u najugroženijim članicama Europske unije.

"Komisija će mobilizirati 220 milijuna eura za prekogranični transfer oboljelih", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare nakon virtualnog samita čelnika EU-a na kojem se razgovaralo o epidemiološkoj situaciji.

Stanje s pandemijom je zabrinjavajuće

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Istaknula je da je stanje s pandemijom covida-19 zabrinjavajuće i da je potrebno brzo djelovati. Širenje zaraze preplavit će naše zdravstvene sustave ako ne budemo brzo djelovali", rekla je von der Leyen.

Ona je za uspješnu borbu protiv pandemije istaknula četiri elementa: razmjenu najboljih iskustava, masovno testiranje, aplikacije za praćenje kontakata i cijepljenje.

Von der Leyen je rekla da Komisija pregovora s četiri farmaceutske tvrtke kako bi osigurala cjepiva protiv covida-19, nakon što je s tri kompanije već zaključen sporazum.

Dodala je da će cjepivo, kada bude verificirano, biti podijeljeno istodobno svim zemljama članicama, u količinama sukladno njihovu udjelu u ukupnom stanovništvu Unije.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel također je istaknuo pripreme strategije za cijepljenje, što uključuje pravednu distribuciju cjepiva, usklađivanje prioriteta za cijepljenje, logistiku za raspodjelu cjepiva, transparentno informiranje i borbu protiv lažnih vijesti.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!