Ostani doma
Koronavirus

borba s koronavirusom

Dalmacija se priprema za još više novozaraženih: Ovo su opcije ako situacija u splitskom KBC-u eskalira

Broj zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji i dalje raste

Dalmacija se pak priprema za crni scenarij i još više novozaraženih - nekoliko je opcija ako situacija u splitskom KBC-u eskalira. 

Ako KBC popuni svih 148 kreveta rezerviranih za oboljele od koronavirusa, ostali bi mogli biti hospitalizirani izvan Splita.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Broj zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji i dalje raste. U KBC-u Split sedam je bolesnika na respiratoru, a od koronavirusa se liječi njih 70. Bolnica je popunila 50% kapaciteta. 

Vezana vijest

telefon, liječnik

"Moramo se pripremiti na sve veći broj oboljelih koji moraju biti hospitalizirani. I onda, naravno, moramo u isto vrijeme pružati zdravstvenu uslugu svima", kaže ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović.

Za to je potrebna racionalizacija kapaciteta pa bi se, u slučaju potrebe, dio pacijenata s lakšom kliničkom slikom, smještao u šibensku i kninsku bolnicu. 

"To nije kapacitet od 200 postelja, znači kapacitet cijele bolnice kao takav, ali nije bila ni namjena da se ona prenamijeni u takvo nešto. Ali kapacitet nekog minimuma, jednog manjeg odjela bi se mogao organizirati", tvrdi ravnateljica Opće i veteranske bolnice "Hrvatski ponos" Knin Tatijana Šipalo Lilić.

O ponovnom aktiviranju bolnice na Križinama kao COVID bolnice još se ne razmišlja, kao ni o smještanju pacijenata u arenu.

"Solucija arena nije zasada ta. Ne isključujemo ništa jer nitko ne može, kako smo rekli ovdje, predvidjeti. Broj, nažalost, je u stalnom porastu", jasno će načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić

Uz porast oboljelih sve veći problem je i nedostatak medicinskog osoblja, ponajviše sestara.

Vezana vijest

Koronavirus

"Do jučer je to bilo 150, a sad ih je već 300. Da su preopterećene - jesu, da ima puno prekovremenih sati - ima jer jednostavno reogranizacijom i njihov raspored se mijenja ne samo iz dana u dan nego je moguće iz sata u sat", kaže predsjednica podružnice Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i tehničara Silvana Ganza

Županija danas bilježi 317 novopozitivnih, a epidemiolozi očekuju daljni porast. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!