Ostani doma
Koronavirus

situacija sve napetija

Ministrova izjava izazvala revolt liječnika, pacijenti zbunjeni: 'Na temelju čega će oni to odlučiti!?'

Gužva na testiranjima pokušava se smanjiti antigenskim testovima. No uvijek se postavlja pitanje koliko su takvi testovi točni?

Izjava ministra zdravstva kako će liječnici obiteljske medicine i bez testa moći osobu proglasiti Covid pozitivnom izazvala je revolt u Domovima zdravlja.

Dok liječnici čekaju jasne upute, gužva na testiranjima pokušava se smanjiti antigenskim testovima. No uvijek se postavlja pitanje koliko su takvi testovi točni?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Molim? Izvolite. Što vas muči?"

I tako preko 150 poziva. Svaki dan. Od početka pandemije. 

"Ja znam nedjeljom, subotom u 5 ujutro, u 10 navečer pacijentima odgovarati na mailove. Mislim da je to nešto što naš ministar zaboravlja. On bi htio da mi radimo još više, ali ja ne znam što bih više mogla raditi", govori specijalist obiteljske medicine Vjekoslava Amerl-Šakić.

Vezana vijest

telefon, liječnik

Ako je suditi po najavama liječnici će moći proglasiti pacijenta zaraženim čak i bez prethodnog testiranja na koronavirus. 

"Mi možemo proglasiti pacijenta da ima respiratorni infekt, ali baš da je Covid pozitivan to ne možemo reći bez testa", ističe Vjekoslava Amerl-Šakić.

Liječnici tvrde da im trebaju jasne upute. Zbunjeni i pacijenti. 

"Kako će oni, na temelju čega će oni to odlučiti? Na temelju usmene predaje? To sigurno nije dobro", govori Danica Ključarić iz Zagreba.

"Jedino što ima smisla da može zaključit da vjerojatno pozitivna i da je može poslati u samoizolaciju, ali sa sigurnošću bez testa je nemoguće zaključiti je li osoba pozitivna ili negativna", dodaje Marijan Serenčeš

Dodatan je i problem kako u takvoj situaciji regulirati bolovanje. 

"Različito se šifrira, pa se različito i plaća. Pitanje je hoće li to onda biti na teret poslodavca ili HZZO-a. Očekujemo jasne upute", jasno će specijalist obiteljske medicine Vesna Potočki-Rukavina.

Dok liječnici čekaju jasne upute, velike gužve a testiranje trebali bi smanjiti antigenski (brzi) testovi. Danas su objavljeni prvi rezultati takvih testova u zemlji i niti u jednom slučaju se nije dogodio “lažno pozitivan rezultat”. 

Vezana vijest

BEROŠ

"Ti testovi su pogodni za brzu detekciju infekcije u domovima za starije ili u školama, odnosno u školskim učionicama kada je također potrebno na brzi način dokazati radi li se o pozitivnim osobama ili ne", govori voditeljica Laboratorija za medicinsku biokemiju Specijalne bolnice Sv. Katarina Renata Zadro.

Takvi testovi rade se pri neposrednom kontaktu s pacijentima, a rezultati se dobivaju 15 do 20 minuta nakon testiranja.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!