Ostani doma
Koronavirus

borba s koronavirusom

FOTO, VIDEO RTL-ova kamera jedina u šatoru ispred KB Dubrava: Kreveti namješteni, upaljene grijalice, stigao i kisik...

Pitanje je dana kada će ondje leći prvi pacijenti kojima je potreban kisik

Treći dan za redom broj zaraženih prelazi 2000. Na bolničkom liječenju je 1049 pacijenta na respiratoru 82. U gradu Zagrebu svaka druga testirana osoba je pozitivna, a na obradu ih čeka više od 2000. 

Kapaciteti se pune, bolnice su u pripravnosti, a kamere RTL-a jedine su snimile spremne šatore ispred KB Dubrava u koje je pušteno i grijanje. Pitanje je dana kada će ondje leći prvi pacijenti kojima je potreban kisik.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jučer goli kreveti, danas s posteljinom - spremni za pacijente.

"Ovo je pripremljeno, tako će to izgledati, još će samo biti prekrivači kad pacijenti dođu i još tim sestara i liječnika. Dakle stavljena je posteljina, mjerači kisika, lijekovi su ovdje, materijal i pribor za reanimaciju i tako dalje. Oni su stavljeni u funkciju da se pacijenti mogu početi primati", kaže infektolog u KB Dubrava Bruno Baršić

Vezana vijest

Obiteljska medicina

Od danas je u šatorima i grijanje. Na krevete će pacijenti kojima je potreban kisik. U Kliničkoj bolnici Dubrava od 230 pacijenata - 29 je na respiratoru, a 160 treba kisik. 

"Ovdje se može provoditi terapija kisikom. U trenutku kada terapija preraste ovih 15 litara, tada pacijenti moraju ići na jedinicu intenzivnog liječenja na daljnje pojačano intenzivno liječenje", dodaje Baršić.

U takozvanom C bloku pregrađuje se dio prema poliklinikama koji je čist. Stvaraju se uvjeti za siguran boravak covid bolesnika. Operacija za nekovid pacijente - nema. Od ponedjeljka je ovo COVID bolnica.

"Taj dio bi bio predviđen za odmaranje našeg osoblja kao čisti dio u kojem se može boraviti bez zaštitne opreme. Mi smo sad definitivno u fazi maksimalne mobilizacije, sve zagrebačke bolnice su mobilizirane", govori koordinator bolničkog liječenja u KB Dubrava Ivica Lukšić

RTL-ova kamera u šatoru ispred KB Dubrava

Stiglo je 10 novih respiratora, šire se kapaciteti. Najmanje kreveta i respiratora je ostalo u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Iskorišteno je više od 80% kreveta i 30% respiratora. Ono što je važno za naglasiti je da je popunjenost ukupnog broja kreveta za covid bolesnike, a respiratora za sve bolesnike uključujući i covid te da se ove brojke mijenjaju iz dana u dan.

U Dubravu stižu iz drugih bolnica. Anesteziologe sa Svetog Duha smo zatekli pri izlasku s COVID odjela.

Često i sami završe s druge strane

"Zatekli smo intenzivne jedinice koji su pune teških pacijenta, kojima je zaista potrebna intenzivna skrb, ovdje im se pruža kvalitetna skrb, ali vidljiv je nedostatak osoblja i umor osoblja. Opreme ima dovoljno, opremljeni su odlično", ističe anesteziologinja u KB Sveti Duh Sonja Krofak

Vezana vijest

Vili Beroš

"Pacijent na respiratoru praktički zahtjeva svog liječnika koji će se za njega brinuti i paziti na sve parametre da bi ga se uspjelo odvojiti s respiratora. Zato smo došli u pomoć da se ekipiramo i pacijentima pružimo najbolju moguću skrb", dodaje anesteziolog u KB Sveti Duh Tino Klancir.

Često i sami završe s druge strane. Zaraženi. Borbu s virusom vodio je i infektolog Baršić.

"Znate što ću vam reći, pacijenti to jako dobro pripreme. Kažu doktor je imao COVID - on je ozdravio. Onda mi razgovaramo i nekako imam osjećaj da je njima lakše kad saznaju da sam ja imao COVID, prebolio ga i radim ponovno", kaže infektolog u KB Dubrava Bruno Baršić

Do sad se u Hrvatskoj oporavilo gotovo 33 000 osoba, od toga njih gotovo 2000 u protekla 24 sata.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!