Ostani doma
Koronavirus

Sustav pred kaosom?

Ova zemlja mogla bi imati čak 60.000 zaraženih na dan! 'Moramo žurno smanjiti stopu infekcije diljem zemlje'

Ova zemlja mogla bi imati čak 60.000 zaraženih na dan! 'Moramo žurno smanjiti stopu infekcije diljem zemlje'
AP

Golemi rast broja slučajeva mogao bi nadići bolničke kapacitete

Kanada bi do kraja prosinca mogla prijeći granicu od 20.000 novozaraženih koronavirusom na dan ne učini li se ništa na ograničavanju društvenih kontakata, pokazuju nova predviđanja koja su u petak objavile zdravstvene vlasti.

Ništa od normalnog Božića

Dogodi li se novo popuštanje, zemlja s 38 milijuna stanovnika mogla bi po najcrnjim predviđanjima imati čak 60.000 novozaraženih na dan, rekla je čelnica kanadske Agencije za javno zdravstvo Theresa Tam na tiskovnoj konferenciji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Golemi rast broja slučajeva mogao bi nadići bolničke kapacitete, rekao je premijer Justin Trudeau u petak i pozvao da ostaju u kućama što je više moguće.

Trudeau je, nakon obraćanja Therese Tam, rekao da "normalnog Božića, sasvim otvoreno, neće biti".

"Broj slučajeva u zemlji naglo raste... doista riskiramo da se poveća broj slučajeva a bolnice se nađu pretrpane", rekao je.  

Vezana vijest

Srbija, korona

Znatan porast novozaraženih

"Ne bude li dovoljnog smanjenja broja kontakata, očekujemo da bi do kraja prosinca moglo biti 20.000 dijagnosticiranih slučajeva na dan, uz porast broja hospitalizacija i umrlih", rekao je Howard Njoo, zamjenik Therese Tam.

"Moramo žurno smanjiti stopu infekcije diljem zemlje", istaknuo je.

Kanada je u petak imala 317.000 zaraženih i 11.273 umrla od početka pandemije, navode mjesna glasila. Usto, gotovo 4800 slučajeva i 65 umrlih prijavljeno je u prosjeku u zadnjih sedam dana, što je znatan porast.

Mnoge pokrajine, na zapadu (Britanska Kolumbija, Alberta), u središtu i na istoku zemlje (Qebec, Ontario) trenutačno prijavljuju porast broja zaraženih.

Vezana vijest

Cjepivo

'O vašim odlukama ovisi nečiji život'

Nunavut koji je prvi slučaj zabilježio 6. studenog, sada ih ima više od 70, a na tom je teritoriju na krajnjem sjeveru u srijedu uvedena dvotjedna karantena.

Porast broja prijavljenih slučajeva u Kanadi, povezan uglavnom s okupljanjima, doveo je do porasta hospitalizacija.

Do kraja studenog moglo bi biti od 11.870 do 12.120 umrlih zbog epidemije, navodi kanadska Agencija za javno zdravstvo, prenosi agencija France Presse.

"Pažljivo razmislite o svojim odlukama jer o tome ovisi nečiji život. Je li moje putovanje toliko važno? Moram li danas izaći?", poručila je ministrica zdravstva Patty Hajdu.

Vezana vijest

koronavirus

Quebec je najgore prošao

Vlasti su usto pozvale Kanađane da budu oprezni u planiranju blagdana i da odmah danas ograniče svoje kontakte.

Quebec, pokrajina koja je najgore prošla u pandemiji, objavila je u četvrtak da će dopustiti okupljanja četiri dana za Božić uz uvjet da njezini stanovnici ograniče kontakte tjedan prije i tjedan poslije blagdana.

"Odobravam to što je vlada Quebeca počela raditi", dodao je Njoo pozivajući građane da "sami procijene rizik".

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!