Ostani doma
Koronavirus

nezadovoljni ugostitelji

Od ponoći nove mjere: 'Mi bi trebali prodavati nasljedstvo od baka i djedova da spasimo poslovanje...'

Od zatvaranja lokala vlasnici će se teško oporaviti, potpore za očuvanje radnih mjesta, kažu, pomoć su njihovim zaposlenicima, no oni ostaju bez prihoda

Od ponoći pa do 15 prosinca 'novo normalno' u zemlji će biti - bez tuluma i izlazaka iza 22 sata, smanjuje se broj ljudi na javnim i privatnim okupljanjima, zabranjuje noćna prodaja alkohola i zatvaraju tribine.   

Već sinoć krenule su stroge kontrole policije, na meti ugostitelji, ali ciljano i noćni klubovi - u jednom zagrebačkom uhvaćena je osoba koja se zabavljala unatoč tome što je Covid pozitivna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mjerama usprkos, zabavljalo se proteklu noć u  klubovima i restoranima, no dobru zabavu omela je racija policije te državnih i inspektora civilne zaštite. Iza dva ujutro na jednom mjestu zatekli su 178 ljudi, među njima i muškarca koji je zbog zaraze Covidom trebao biti na kućnom liječenju.

Vezana vijest

Kafići

U drugom ugosteteljskom objektu, kako neslužbeno doznajemo hrana se posluživala i u jedan sat ujutro. Oba lokala zatvorena su, a uz prekoračenje radnog vremena, nisu se pridržavali razmaka, niti dozvoljenog broja posjetitelja.

"Inspektori civilne zaštite i državnog inspektorata proteklu su noć proveli 612 nadzora, utvrdili su 36 nepravilnosti, izdali dvije kaznene prijave i 6 prekršajnih naloga."

Zbog pojedinaca koji krše mjere, na meti su svi - tvrde ugostitelji, a većina ih igra po pravilima stožera.

"Naši radnici nisu oboljeli ako smo mi izvor zaraze zašto naši radnici nisu oboljeli, jer jednostavno kod nas nema zaraze", kaže predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak

Sunčana subota izvukla je ljude na terase kafića, koji još danas mogu raditi do ponoći, većini građana strože mjere ne smetaju.  

Vezana vijest

Marin Medak, kafić

"Mislim da bi trebale s obzirom na broj, ali razumijem i ugostitelje i njihov pritisak, nije lako biti stožer danas", kaže Marita Ukić iz Zagreba.

Traže obeštećenje od države

"Jako dobra stvar jer mislim da je sigurnost naša najvažnija, ja sam došao iz Londona i puno su strože su mjere, rigorozniji su i kazne i sve i za nenošenje maski i za ulaženje u kafiće, restorane koji rade…", govori Slavko Švagelj iz Križevaca.

"Mislim da svi moramo to kad-tad prebolit, preležat, ove mjere su sulude, mislim da treba sve ostat isto pa i i još se produžit, ako treba da to prebolimo", govori Andrea Legović iz Rijeke. 

Od zatvaranja lokala vlasnici će se teško oporaviti, potpore za očuvanje radnih mjesta, kažu, pomoć su njihovim zaposlenicima, no oni ostaju bez prihoda.

"Mene osobno hladni pogon košta oko 6-7 tisuća eura mjesečno, najam, troškovi, parafiskalni nameti. Mi bismo trebali prodavati naše nasljedstvo od baka, djedova, očeva, prodavati privatnu imovinu da bismo mogli spasiti poslovanje, nama sve dolazi na naplatu. Naš zahtjev je jasan - nula prihoda nula rashoda, sve drugo je kamatarenje", jasno će vlasnik noćnog kluba u Splitu Domagoj Petričević.

Vezana vijest

koronavirus kafić

Traže stoga obeštećenje od države, a ako ga ne dobiju podići će tužbu. 

"Kolektivnu tužbu pripremamo na način da nas se tržišno obešteti sve kojima je na ovaj način napravljena šteta, jer bez znanstvenih dokumenata se nas mrcvari o pitanju mjera i obaveza koje trebamo radit", jasno će Medak. 

Pravo rada od ponoći neće imati noćni klubovi, ostali ugostiteljski objekti radit će do 22 sata, a policija i inspektori one neposlušne lovit će u noćnoj smjeni.  

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!