Ostani doma
Koronavirus

neistine

Društvene mreže prepune su laži o cjepivu protiv koronavirusa

Društvene mreže prepune su laži o cjepivu protiv koronavirusa
Shutterstock

Na Twitteru su osvanuli lažni profili osnivača Biontecha

Otkako je započela pandemija koronavirusa, započele su i razne teorije zavjere i lažne vijesti o ovoj zaraznoj bolesti. Pogotovo na društvenim mrežama, gdje su pojavili i lažni profili osnivača Biontecha. Navodni Twitter profil Özlem Türeci dostigao je više od 50.000 pratilaca u kratkom vremenu, iako je prvi put s tog računa tweetano tek 14. studenoga. Dva lažna profila Ugura Sahina dosegla su 7.000 i 2.000 pratilaca. I ovdje je prvi tweet objavljen tek sredinom studenoga, što već nudi prostor za sumnje.

Ljudi su mislili da su profili pravi

Profili su otvoreni u kolovozu i rujnu 2020. godine pod različitim imenima. Povezani Instagram profil, koji navodno pripada Özlem Türeci, još uvijek je na mreži iako je očito da je lažan, javlja Deutsche Welle.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na Twitteru su postovi s lažnih profila lajkani i podijeljeni na tisuće puta. Mnogi korisnici vjerovali su da su profili stvarni. No važno je primijetiti kako na web-stranici tvrtke Biontech nije bilo informacije koja ukazuje na postojanje profila na Twitteru. Profil kompanije Biontech nije bio povezan s Twitter profilima bračnog para, nešto što vlasnici kompanija obično ne bi propustili učiniti.

Vezana vijest

lažne vijesti, koronavirus

No to nije bila jedina dezinformacija koja je ovih dana kružila društvenim mrežama. 

"Pfizerovo cjepivo koristi mRMA tehnologiju, koja nikada nije testirana ili odobrena. Ona mijenja vaš DNK. 75% dragovoljaca na kojima je testirano cjepivo iskusilo je nuspojave. Budite oprezni!", napisala je američka novinarka Emerald Robinson na Twitteru.

 

To nije istina. Iako cjepivo Pfizera i Biontecha koristi ono što je poznato kao mRMA tehnologija, još nije odobrena, ali je testirana. Postupak je trenutno u trećoj fazi kliničkog ispitivanja s više od 43.000 pacijenata.

Novinarka Emerald Robinson, koja radi za konzervativni američki portal Newsmax, također tvrdi da cjepivo mijenja ljudski DNK. To nije točno. Institut Paula Ehrlicha u Njemačkoj kao savezni institut odgovoran za cjepiva i biomedicinske lijekove navodi kako: "Ne postoji rizik da se mRNA integrira u ljudski genom. Kod ljudskih bića se genom u obliku DNA nalazi u jezgri. Integracija RNK u DNK nije moguća zbog, između ostalog, različite kemijske strukture."

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!