Ostani doma
Koronavirus

Koronakriza

Korona u susjedstvu: U BiH nešto bolja situacija nego prijašnjih dana, u Sloveniji nastavljaju s mjerama

Korona u susjedstvu: U BiH nešto bolja situacija nego prijašnjih dana, u Sloveniji nastavljaju s mjerama
AP

Slovenska vlada je objavila da se širenje koronavirusa unatoč strogim restrikcijama presporo smiruje

U Bosni i Hercegovini nedjelju je potvrđen razmjerno mali broj od 689 novozaraženih koronavirusom što je uobičajeno tijekom vikenda kada se provodi manje testiranja a i broj umrlih nešto je manji nego u prethodnim danima i registrirano je 28 takvih slučajeva.

Bolje nego kod drugih susjeda

Prema podacima koje su objavili entitetski zavodi za javno zdravstvo od subote su provedena testiranja nešto manje od 1900 uzoraka a zaraza je potvrđena kod 501 osobe iz Federacije BiH te kod 188 iz Republike Srpske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Novozaraženih je u Sarajevu od subote bilo 90 koliko i u Banjoj Luci a ta dva grada i dalje su pojedinačno najveća središta epidemije.

U glavom gradu BiH cijelog je tjedna broj oporavljenih bio veći od broja novozaraženih.

Vezana vijest

Francuska koronavirus

U usporedbi sa susjednim zemljama stanje u BiH cijelog je proteklog tjedna bilo znatno povoljnije jer se dnevni broj novozaraženih kretao između 1200 i 1500.

Unatič toj činjenici zdravstvene vlasti u toj zemlji su na oprezu i upozoravaju kako se ne može sa sigurnošću govoriti o obuzdavanju epidemije ne bude li strogog prodržavanja ranije propisanih mjera ograničenja.

U slučaju Federacije BiH to znači zabranu kretanja u noćnim satima kao i u distriktu Brčko a na teritoriju cijele zemlje vrijede ograničenja broja osoba koje se mogu okupljati kao i obveza nošenja zaštitnih maski i na otvorenome.

U cijeloj BiH broj potvrđenih slučajeva zaraze od izbijanja epidemije u ožujku sada je veći od 80.000 dok je umrlo više od 2200 zaraženih.

Produženje mjera

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 3432 testova  potvrđeno 1024 novih zaraza koronavirusom, a od posljedica Covida-19 umrlo je 26  ljudi, objavila je u subotu slovenska vlada.

To je 600 slučajeva infekcije manje nego prethodni dan kad je umro 31 pacijent, ali uz znatno manji opseg testiranja, uobičajen u dane vikenda, a udio pozitivnih testova ponovo je nešto viši i iznosio je  29,84 posto.

Ukupan broj infekcija otkrivenih od početka epidemije povećao se na 65308,  aktivno je 20119 slučajeva, a 14-dnevna incidencija zaraze na sto tisuća stanovnika iznosi 960.

U bolnicama je trenutno 1244 oboljelih. Broj umrlih od posljedica Covida-19  povećao se za 26, pa je od početka epidemije umrlo ukupno 1052 ljudi.

Vezana vijest

Posljednji ispraćaj patrijarha Irineja

Vlada je objavila da se širenje koronavirusa unatoč strogim restrikcijama presporo smiruje zbog čega su mjere produžene najmanje na još idući tjedan.

Do mogućeg  relaksiranja nekih od mjera moglo bi doći desetak dana prije kraja godine, ali će i dalje sve do primjene cjepiva u populaciji biti potreban oprez i privikavanje na novu normalnost.

Prema najavama vlade idući bi tjedan u zdravstvenim ustanovama trebala početi sustavna i obvezna testiranja na koronavirus, a osoblje bi se testiralo najmanje jednom tjedno. Vlada priprema  slična testiranja u domovima za starije i nemoćne.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!