Ostani doma
Koronavirus

u prvom valu bila je prazna

RTL neslužbeno doznaje: Prvi pacijenti u Arenu će stići u subotu, tamo je sada 60 boca kisika

U prvom timu uz liječnike bit će i 20 medicinskih sestara

S većim brojem zaraženih koronavirusom i bolnički kapaciteti sve su opterećeniji. Da bi svi kojima je potrebno mogli dobiti liječničku pomoć, nužno je rasteretiti bolnice. U nekim gradovima poput Čakovca pacijenti se smještaju u hotel, u Zagorju dio bolesnika preuzimaju toplice, u Zagrebu je za lakše pacijente spremna Arena. U prvom valu koronavirusa ostala je prazna, od vikenda vjerojatno više neće biti.

Nema opuštanja

Dio tima koji će se u Stacionaru Arena brinuti o pacijentima gotovo sve pripreme je završio. No, opuštanja nema. Svakodnevno se sastaju i prolaze procedure za prijem i smještaj pacijenata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Stacionar Arena u sklopu KBC-a Sestre Milosrdnice u potpunosti je spreman za otvaranje to je u biti sustavno organizirano od ranije da se rastereti zdravstveni sustav ukoliko dođe do opterećenja samog zdravstvenog sustava. Za početak bit će 18 liječnika'', rekla je Marija Gomerčić Palčić, voditeljica liječnika u Stacionaru Arena Zagreb.

U prvom timu uz liječnike bit će i 20 medicinskih sestara. Svi u pripravnosti čekaju službenu odluku za početak rada.

''Na prijedlog ministra zdravstva, kriznog stožera zdravstva kad konkretno ne znam točno, ali znam da se razmišlja o tome da to može krenuti i skoro'', izjavio je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Kako RTL neslužbeno doznaje, prvi pacijenti u Arenu će stići u subotu.

''Stacionar koji je sad spremljen je opremljen sa 60 boca kisika, znači svaki krevet, 60 kreveta je pripremljeno za prihvat bolesnika iz KB Dubrava i Klinike za infektivne bolesti. Što to znači, to znači da su opremljeni kao u bolnici'', opisala je Snježana Krpeta, koordinatorica sestrinske službe u Stacionaru Arena Zagreb.

Najprije u pripremi i organizaciji, a poslije i u liječenju, pomagat će i timovi Hrvatske vojske. Na raspolaganju je troje liječnika i šestero tehničara i sestara, ali i nemedicinsko osoblje.

''Jedan tim za logističke stvari kao smo ih nazvali. Ljudi koji neće ulaziti u kontaminirane zone, koji će popunjavati potrošnim sredstvima sve ono što ne mora napraviti nekakav medicinar, nastojimo poštedjeti medicinske djelatnike'', rekao je pukovnik Berislav Dalić, zapovjednik vojne sastavnice u Stacionaru Arena Zagreb.

Vezana vijest

Krunoslav Capak


U Areni imaju sve potrebno, problem tuširanja pacijenata riješili su mobilnim tuševima. Iako će primati lakše slučajeve, imaju spremnu i reanimacijsku dvoranu.

''Potrudili smo se da ako se išta dogodi pacijentu ovdje mu se može pružiti adekvatna medicinska skrb'', kazala je Gomerčić Palčić.

''Završne pripreme sve proigravamo po ne zna koji put, popuna sredstava, svakodnevni brifinzi spremni smo'', rekao je Dalić.

Da bi bolnički kreveti bili što manje popunjeni, medicinski djelatnici mole za odgovorno ponašanje. Otvaranje stacionara u Areni, kažu, nije strašno, pomoći će stvoriti mjesta za teže slučajeve u bolnici Dubrava i Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!