Ostani doma
Koronavirus

borba s koronavirusom

Direktor WHO-a za Europu o cjepivima: 'Ovo je fenomenalno, potencijalno mijenja igru!'

Direktor WHO-a za Europu o cjepivima: 'Ovo je fenomenalno, potencijalno mijenja igru!'
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Britanija je odobrila cjepivo Pfizera i BioNTecha i preuzela vodstvo u svijetu u utrci za pripremu najvećeg programa masovnog cijepljenja u povijesti

Saznanja o obećavajućim cjepivima protiv covida-19 su "fenomenalna" i "potencijalno mijenjaju igru", rekao je direktor WHO-a za Europu Hans Kluge u četvrtak, dan nakon što je Britanija postala prva zapadna zemlja koja je odobrila uporabu cjepiva.

Britanija je odobrila cjepivo Pfizera i BioNTecha i preuzela vodstvo u svijetu u utrci za pripremu najvećeg programa masovnog cijepljenja u povijesti. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kluge je u Kopenhagenu rekao da će zalihe cjepiva na početku biti vrlo ograničene i da će države morati odrediti prioritete cijepljenja, iako je WHO također istaknuo "rastući konsenzus" da prvo treba cijepiti starije ljude, zdravstvene djelatnike i ljude s drugim bolestima, kao što Britanija i planira. 

Novi koronavirus još uvijek može nanijeti "ogromnu štetu", rekao je Kluge te dodao da "budućnost izgleda svijetlije" jer su i drugi kandidati za cjepivo, uključujući Modernu i AstraZenecu također otkrili pozitivne rezultate kliničkih ispitivanja. 

"Što više kandidata imamo, to je više prilika za uspjeh", rekao je Kluge u Kopenhagenu. "Cjepiva, u kombinaciji s drugim javnozdravstvenim mjerama, dovode do kraja akutne faze pandemije i obnove gospodarstva", smatra Kluge, prenosi Reuters.

Regulator EU-a, reagirajući na brzo britansko odobrenje cjepiva Pfizera, objavio je da je njihova dulja procedura primjerenija i da im treba više dokaza.

Europsko i američko odobrenje cjepiva očekuje se kroz nekoliko dana ili tjedana.

Dužnosnik WHO-a rekao je da su globalna zdravstvena agencija i Europska agencija za lijekove zatražile od Britanije da podijeli dokumente koje je koristila u procesu odobrenja kako bi pomogla ubrzati i njihove procjene. 

Dijeljenje bi moglo izgraditi povjerenje među ljudima koje će se ciljano cijepiti, rekao je novinarima Siddhartha Datta, voditelj programa WHO-a za bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

"Ova odluka velika je odluka bilo kojeg nacionalnog regulatornog tijela jer će uliti povjerenje u sustav", rekao je Datta. "Iznimno je važno da je taj postupak otporan, da se temelji na dokazima i da se odluka donosi i dijeli na transparentan način."

WHO je već zaprimio podatke Pfzirea i BioNTecha o cjepivu i provjerava ga za "potencijalnu hitnu uporabu".

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!