Ostani doma
Koronavirus

jasna poruka

Kolarić tvrdi da brojke mogu biti i duplo veće od ovog što se detektira: 'Trenutak je da sa srednjim školama prijeđemo online do Božića'

Na bolničkom liječenju je 2500 ljudi, a sve ih je više u tercijarnim centrima poput Arene

Prije točno mjesec dana predstavljena je Arena Zagreb. Prošlu subotu stigli su prvi pacijenti i to oni koji su na korak do otpuštanja kući. Danas stiže vijest - u Areni je umrla prva osoba. 

"Ja vam stvarno ne znam jer me voditelj nije obavijestio da je itko egzitirao u Areni. Uvijek je u medicini moguće da se nečije stanje pogorša na što su u Areni spremni jer imaju jednu takvu salu koja služi za reanimaciju i slično", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Preminuli pacijent bolovao je od karcinoma i bio u terminalnom stadiju bolesti. U protekla 24 sata preminulo je 48 osoba, od početka epidemije gotovo 2000. Broj zaraženih u jednom danu veći je od 4 i pol tisuće.

"Imamo jedan rekord što nije ništa neobično, jer kad gledamo kad su nam ove strože mjere uvedene. One su uvedene relativno nedavno, pa nije realno očekivati da će se to odraziti na broj novooboljelih, možemo reći da s obzirom na to koliko dugo traje inkubacija bolesti – ovi su se zarazili kada nije bilo mjera", istaknula je epidemiologionja HZJZ-a Zvjezdana Lovrić Makarić.

Vezana vijest

Arena Zagreb

Čak 40% testiranih u Hrvatskoj je pozitivno. Testiranjima na nacionalnoj razini ne pribrajaju se brzi testovi u Zagrebu. Do sad je testirano gotovo 10 000 ljudi, pozitivnih je 3960. To je gotovo 40 %, s tim da se na zakazanom testiranju nije pojavilo čak 1699 ljudi.

Na bolničkom liječenju 2500 ljudi

Slušali smo da broj dnevno zaraženih neće ići puno iznad 3000, a danas smo bliže 5000.

"Ja očekujem u idućim tjednima trend rasta, a onda nakon toga tjedan, dva nadamo se da će se trend rasta zaustaviti", govori Lovrić Makarić.

"Dakle mi sa ovim sustavom testiranja koliko mi sad testiramo ja mislim da više od 5000 dnevno ne možemo detektirati, ali da imamo zaraženih više – ja sam uvjeren da te brojke mogu biti i duplo više od ovoga što mi detektiramo", jasno će član Vladina Znanstvenog savjeta Branko Kolarić.

Epidemiolog Kolarić kaže - prije novih mjera procjene ECDC-a su 80 umrlih u prosincu, više od 100 u siječnju. Ove bi još pooštrio.

"Mislim da nam je trenutak stvarno da sa srednjim školama prijeđemo online do Božića. Za njih bolest nije ozbiljna i je da je najbolje da su u školama, ali oni se voze u javnom prijevozu gdje se voze i radnici koji idu u domove za starije", jasno će Kolarić.

U samoizolaciji je trenutačno gotovo 58.000 ljudi.

Vezana vijest

Koronavirus

"Samoizolacija nije ugodna baš, to sad i sam prolazim zato je važno da se pridržavamo mjere i širenja zaraze", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković

Na bolničkom liječenju je 2500 ljudi, a sve ih je više u tercijarnim centrima poput Arene.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!