Ostani doma
Koronavirus

važno otkriće

Znanstvenici otkrili da jedan dostupan lijek u roku od 24 sata sprječava širenje koronavirusa kod zaraženih pacijenata

Znanstvenici otkrili da jedan dostupan lijek u roku od 24 sata sprječava širenje koronavirusa kod zaraženih pacijenata
AP Images

Prekidanje širenja virusa dok ne dođe do masovnog cijepljenja moglo bi zaustaviti i ublažiti katastrofalne posljedice pandemije

Tim znanstvenika s Instituta za biomedicinske znanosti pri državnom Sveučilištu Georgia tvrdi da su otkrili antivirusni lijek koji se u tijelo unosi oralno te u roku od 24 sata sprječava oboljele osobe da šire koronavirus na zdrave osobe. 

Riječ je o lijeku MK-4482/EIDD-2801, poznatiji pod nazivom Molnupiravir, koji za jedan dan potpuno obustavlja mogući prijenos Covid-19 na druge osobe.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na čelu tima je doktor dr. Richard Plemper, koji je prvotno otkrio da je Molnupiravir vrlo učinkovit protiv virusa gripe.

"Prvi put je pokazano da već postojeći lijek koji se unosi oralno brzo blokira transmisiju koronavirusa, a to bi moglo sve promijeniti", poručuje dr. Plemper, dodajući da je ovo prekretnica, piše Daily Mail.

Zaustaviti posljedice pandemije

Prekidanje širenja virusa dok ne dođe do masovnog cijepljenja moglo bi zaustaviti i ublažiti katastrofalne posljedice pandemije.

Vezana vijest

cjepivo

"Primijetili smo da lijek MK-4482/EIDD-2801 je donio čitav spektar aktivnosti protiv respiratornih RNA virusa i da liječenje zaraženih životinja kada smo im oralno davali lijek, dramatično smanjuje transmisiju", rekao je Plemper.

Vezana vijest

istraživanje cjepiva, ilustracija

Studija koju je ovaj tim proveo objavljena je u znanstvenom časopisu Nature Microbiology, a u testiranju su korištene vjeverice kako bi se vidjelo koliko taj lijek suzbija transmisiju. Znanatvenici su prvo zarazili vjeverice nakon čega su pratili  širenje virusa. Nakon toga su im dali Molnupiravir. Kad su u isti prostor stavili zaražene vjeverice koje su uzele lijek s nezaraženima, nitko nije bio zaražen u kontaktu. Molnupiravir se trenutačno nalazi u naprednoj fazi kliničkih testiranja.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!