Ostani doma
Koronavirus

borba s covidom-19

Konferencija za medije Stožera, Capak: 'Imamo prilično izraženi silazni trend novozaraženih', Beroš: 'Mjere daju rezultate'

Konferencija za medije Stožera, Capak: 'Imamo prilično izraženi silazni trend novozaraženih', Beroš: 'Mjere daju rezultate'
Emica Elvedji/PIXSELL

Stožer: 1135 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, preminulo je 26 osoba

 

U protekla 24 sata zabilježeno je 1 135 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5 300. Među njima su 1.993 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 193 pacijenata. Preminulo je 26 osoba.

Capak je rekao kako smo prije tjedan dana imali 1 896. Najbolju poziciju ima Dubrovačko neretvanska županija. Pad u prva tri  dana ovog tjedan, nasuprot prva tri dana prošlog tjedna je - 36, 18 posto. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Imamo prilično silazni trend oboljelih'', kazao je Capak. 

Prema 14-dnevnoj stopi incidencija  za EU, na ljestvici Hrvatska zauzima 11. mjesto.

''Sada smo u donjoj polovici ljestvice'', naglasio je Capak. 

''Do danas su cijepljene 34 553 osobe u Hrvatskoj. U Sisačko-moslavačkoj 3373 osobe'', kazao je Capak.

Vezana vijest

Markotić o ohrabrujućim podacima (thumbnail)

Odgovornost građana

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da raduje svaka promjena na bolje u izazovnim vremenima. Vjeruje kako stopa pokazuje na odgovornost građana i učinkovitost mjera.

''Danas prvi put nakon 22. studenog pao broj hospitaliziranih ispod dvije tisuće, broj preminulih je ispod 30, ali  i dalje velik, ali manji nego proteklih dana'', kazao je Beroš.

Ministar vjeruje da mjere djeluju. Upozorio je da ne smijemo misliti da je ovo kraj epidemije, ali da se može zaključiti da mjere daju rezultate.

''Opreza nikad dosta'', zaključio je. Za Arenu Zagreb u kojoj je trenitačno 12 pacijenata rekao je da vole biti pripravni i korak ispred, pa sad neće brzati u odluci o zatvaranju.

''Imamo brojne upute oko potencijalnog zatvaranja Arene. Činjenica je da broj pada, danas jetamo 12 bolesnika.. Mi volimo biti pripremljeni i biti nekoliko koraka ispred. Upogonili smo je mjesec dana prije nego smo je bila potreba. Kada dođe vrijeme za razmišljanje o tome, donijet ćemo odluku. U ovom trenutku nastojimo dalje držati pod kontrolom sve elemente koji utječu na zarazu. Ostanimo dalje odgovorni u oprezni.'', rekao je ministar.

Na vrijeme se prijaviti

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić apelirala je na konferenciji Stožera da se građani na vrijeme prijave na liječenje od koronavirusa. 

"Dio bolesnika, pa i onih koji imaju komorbiditete, dođe prekasno u bolnicu ili se prekasno javi svojim liječnicima, već kad je bolest uznapredovala. Onda su prognoze puno lošije i liječenje je puno teže i zahtjevnije", kazala je. 

"Molim i upozoravam, pogotovo one koji imaju izraženije simptome, pogotovo visoku temperaturu, da se svakako jave svome liječniku ili u bolnicu da bi liječenje krenulo na vrijeme i da bi im se moglo pomoći", rekla je Markotić. 

Nove mjere

Davor Božinović rekao je da donesena nova odluka o prelasku granice za neobvezna putovanja, osobito iz država s novim sojem virusa. Popis država donosit će HZJZ, a ti putnici morat će imati negativan PCR test i ići će karantenu 14 dana. Karantena se može skratiti na 7 dana ako osoba sama obavi PCR. To zasad vrijedi za Veliku Britaniju i JAR.

Pojasnili su nuspojave cjepiva protiv Covida 19.

''Imamo 86 prijava nuspojava. Svaka se validira od posebnog povjerenstva. Većina nuspojava koje se primaju su blage naravi, blaga tempretaura blagi osip. Imali smo i ozbiljnih nuspojava, ozbiljnih alerijskih reakcija'', rekao je Capak. 

''Mlada liječnica specijalizantica iz Bjelovara imala je određene neurološke tegobe nakon cijepljenja, međutim povjerenstvo je donijelo odluku da se ne radi o nuspojavi cjepiva nego zbog alerijske reakcije je primila kortikosteroide koji to imaju kao nuspojavu'', dodao je Capak.

Ne mogu se kombinirati različita cjepiva.

'Nema potrebe za masovnim cjepnim mjestima'

Capak je pojasnio kako prelazak na drugu fazu prioriteta ovisi o situaciji u županijama, neke su riješile prvu fazu, zdravstvene djelatnike i domove, pa mogu prijeći na drugu fazu.

Ostavljena je mogućnost da se cijepljenja organiziraju da budu i mobilni timovi i masovna cjepna mjesta. U ovom trenu nema potrebe za masovnim cjepnim mjestima, jer nam dolaze male količine cjepiva.

''Ako dođe AstraZeneca, onda će sve dolaziti u obzir'', kazao je ravnatelj HZJZ-a.

''Kampanja se intenzivira, to možete primijetiti u medijima, naravno da će mediji u budućnosti provođenja kampanje biti puno više zastupljeni, što se tiče antivaksera najboljni način borbe protiv njih je točna informacija dostavljena svima svima na vrijeme'', rekao je Capak. 

O testiranju Capak je rekao da oko 40 do 50 posto su osobe koje su iz samoizolacije. Smanjeni broj testiranja je zato što su smanjeni zahtjevi. S obzirom na mali udio pozitivnih očito nema ni potrebe za većim testiranjem.

Capak je rekao da broj umrlih komuniciraju prema stanju u bolnicama, a za one koji su umrli kod kuće će naknadno korigirati brojke.

''Moratlitetna statistika kasni, ali naravno da ćemo pribrojiti sve koji su umrli od bolesti COVID-19'', kazao je Capak.

Ministar Beroš ponovio je da svi zdravstveni djelatnici koji rade s COVID bolesnicima imaju pravo na 10 posto nagrade kao dodatak na osnovnu plaću. Kazao je da neki domovi zdravlja nisu odluku u obzir, pa su vozači saniteta ostali zakinuti.

Ministarstvo je pripremilo dopis s namjerom da se ujednači praksa. Istaknuo je da je koeficijent vozača saniteta iznimno mali, pa najavljuje uredbu kojom bi se on povećao. Rekao je da nekolicini djelatnika na Rebru nije isplaćena dodatna naknada, ali samo zbog pogreške u obračunu plaće.

Odgovorili su i na pitanje o epidemiološkim mjerama na skijalištima. 

''Mi smo kao stožer preko portala i društvenih mreža pa smo s tim u vezi poslali uputu stožerima na lokalnim razinama, da ulože dodatni napor u provjeri pridržavanja mjera, u slučaju kršenja mjera koje ne mogu sami otkloniti mogu se obratiti nama. Nismo dosad dobili povratnu informaciju da im je potrebna pomoć'', izjavio je Božinović. 

Na pitanje hoće li epidemiolozi opet obavještavati kontakte o samoizolaciji, Capak je rekao da timovi nisu uspjevali kontaktirati sve kontakte, ali da ta strategija nikad nije napuštena.

Donesena je nova odluka o granicama. Nova odluka je usklađena s preporukama vijeća, popis država koji je sastavni dio odluke donosit će HZJZ a prema tim putnicima primjenjivat će se posebne epid mjere što znači da će pri ulasku u Hrvatsku morati pokazati negativan test i izolacija od 14 dana. Karantena se može skratiti na 7 dana ako osoba sama obavi PCR.

Zbog povećanog broja osoba koje putuju s ciljem dopremanja pomoći uvedena su posebna pravila te će isti moći ući u Hrvatsku temeljem prethodne suglasnosti stožera bez testa.  Putnici koji ulaze u Hrvatsku iz 3. zemalja imat će slične uvjete kao oni koji putuju iz EU, ali po dolasku iz 3. zemalja zbog neodgodivih razloga, ulazak će se ograničiti na maksimalno 12 sati.

Beroš je rekao kako problem infektivnog otpada koji bi se i dalje moga problematizirati. 

''U ovom trenutku smještaj i u KB Dubravi i u Klinici za Infektivne bolesti je adekvatan. U Dubravi se tri tone infektivnog otpada producira dnevno. Jasno je da na duži period moramo reagirati. Imali smo i jučer sastanak. Sastanak je danas i u Vladi '', rekao je Beroš. 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!