Ostani doma
Koronavirus

brojke sve bolje

Umrle i dvije osobe od 28 godina. Markotić o trećem, opasnijem, soju virusa: 'Mogao bi izbjeći antitijelima i utjecati na testiranja'

Svijet je zabrinut zbog novih, mutiranih sojeva koronavirusa - prvo onog iz Velike Britanije, a sada i onog iz Brazila

U posljednja 24 sata zabilježena su 643 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminule su 32 osobe. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 3321. Među njima je 1518 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 145 pacijenata.

Testirano je 4863 osoba s postotkom pozitivnih 13,53, rečeno je na konferenciji  Nacionalnog stožera.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prosječna dob preminulih je 76,9 godina. Nažalost, preminule su i dvije mlade osobe u dobi od 28 godina koje su imale i druge bolesti. 

Pad novozaraženih od 21 posto

Krunoslav Capak, ravntelj HZJZ-a, kazao je kako je broj novozaraženih pao u ovom tjednu za 21 posto u odnosu na prošli. Incidencija je 245,2 na 100 tisuća stanovnika - najveća je u Sisačko-moslavačkoj županiji (SMŽ). 

"U usporedbi sa zemljama EU-a po incidenciji na 100 tisuća stanovnika smo na 7. mjestu. Najvišu imaju Portugal, Irska i Češka. Stopa smrtnosti nam je 1147 na milijun stanovnika što nas stavlja na 20. mjesto zemalja EU-a", rekao je Capak. 

Do sda je cijepljeno 64951 osoba, od toga na području SMŽ-a 5863 osobe.

Opasne nove varijante virusa

Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike dr. Fran Mihaljević, rekla je da je cijeli svijet zabrinut zbog mutiranih varijanti virusa. 

"Puno brže se širi, dokazala se sada i treća varijanta koja je krenula iz Brazila. Ona koja se pojavila u UK-u, u trećem tjednu je broj inficiranih bio već preko 50 posto. Sada se pojavila i najnovija varijanta virusa, iz Brazila, a vjeruje se da su to dodatne promjene u odnosu na UK i Južnu Afriku. Vjeruje se da bi taj virus mogao dijelom izbjeći antitijelima kod onih koji su ih razvili bilo prirodnom infekcijom bilo cijepljenjem, a moglo bi imati i utjecaj na serološka testiranja. Ono što se zna i čini - soj iz Velike Britanije nije izazvao teže kliničke oblike. No, povećani broj oboljelih čini pritisak na zdravstveni sustav i povisuje se smrtnost onih koji su već teško bolesni", rekla je Markotić. 

Kazala je da situaciju treba pozorno pratiti. 

"S novim varijantama smo na početku kao prije godinu dana kada nismo puno znali. Nadamo se da će način cijepiva biti dobar i s novim varijantama, ali će oprez i dalje biti potreban. Mjere distance, zaštite, maske, su jako važne u sprječavanju širenja novih varijanti", pojasnila je Markotić o čemu se razgovara na razini Europske komisije. 

Popuštanje mjera

Ministar Davor Božinović odgovorio je da je najavljen sastanak oko mjerama u nedjelju te da ne može reći ništa više od toga. 

S epidemiološke strane, Capak je rekao da je situacija puno povoljnija, ali da je tu i prijeteći dolazak novih sojeva virusa te situaciju u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje je situacija još uvijek takva da je dosta ljudi na terenu. 

"Ja ću vam odgovoriti ovako - niti jedna zemlja niti epidemiolozi ne mogu odgovoriti na to pitanje. Ne mora značiti da se neke mjere koje se provode u Njemačkoj, da će funkcionirati u Hrvatskoj", rekla je Markotić.

Pojačane kontrole na skijalištima, toplicama

Božinović je rekao da nema točne podatke, ali da je jedan ugosititeljski objekt u toplicama kažnjen te da se pojačane kontrole provode. 

Kad je riječ o nenošenju masku, naplaćeno je 99 kazni i izdano 859 upozorenja, kad je riječ o postupanju policije. 

Hoćemo li se ikad riješiti virusa?

"Ako sam zvučala pesimistično, pokušat ću onda sada zvučati optimistično.  Zahvaljujući tehnologiji, znanju, već se u jednoj godini napravio ogroman uspjeh. Veliki dio znanja koji se prokupio dosad će se iskoristiti u budućnosti. Nije to ništa novo, čovjek se naučio boriti s virusima i njegovim sojevima. Sve ovo što je urađeno i cjepiva koja su stigla daju optimizam da ćemo infekciju staviti pod kontrolu. Čovjek se naučio boriti s tim. Sigurna sam da ćemo pobijediti i ovu epidemiju, samo treba pratiti i reagirati na vrijeme", rekla je Markotić. 

Isporuka cjepiva - licitiranje i spora distribucija 

"Nismo zadovoljni s dinamikom i isporukom cjepiva. To je bilo daleko od onog što nam je obećavano kad smo ugovarali koliko ćemo kupiti. Još nam se otežava jer su nam se dale u početku veće količine, a sada nam se smanjuju. Mi ćemo uspjeti cijepiti drugom dozom one koje smo cijepili, ali ćemo morati zaustaviti nova cijepljenja. Moderna je najavila da će kasniti sa sljedećom isporukom i da će nam smanjiti doze. Tražimo svoja prava od proizvođača, no za sada smo ostali na pokušajima. Moramo restrukturirati naš plan cijepljenja. Pfizerovo cjepivo čuvamo za drugu dozu i čekamo polovicu drugog mjeseca kada su nam obećali nove doze", pojasnio je Capak. 

Modernino cjepivo, 11000 doza, trebalo bi doći početkom veljače. 

Što se tiče AstraZenece, i dalje stoji da će vjerojatno registrirati 29. siječnja i vjerojatno će brzo početi distribucija.

Ministar Božinović je rekao da bi Pfizer do kraja prvog tromjesečja trebao ispuniti kvotu koja je dogovorena za EU. 

Ravnatelj opće bolnice Dubrovnik 

Primio je obje doze cjepiva, a u izolaciji je. Capak je rekao da ne zna za slučaj. 

"Nakon druge doze treba proći 10 - 14 dana da bi imunitet bio potpun", rekao je. 

Poskupjeli lijekovi za dijabetičare

Sama odluka o poskupljenju nije bila na HZZO-u i Ministarstvu, rekao je ministar Vili Beroš

"Jednom godišnje HZZO mora provesti izjednačavanje cijena pogotovo kada na listu dolazi veći broj lijekova. Većina proizvođača složila se s ove godine određenom cijenom, no neki proizvođači nisu i oni prelaze na dopunsku listu te se dobivaju uz nadoknadu. Vjerujem da je HZZO omogućio da na listi ostanu lijekovi jednakog učinka", pojasnio je Beroš i poručio građanima da na osnovnoj listi mora biti lijek jednako kvalitetan i istog djelovanja.  

Koliko je poremećen plan cijepljenja? 

Za 30 posto je smanjena isporuka cjepiva protiv covida u sljedećih mjesec dana. 

"Ne mogu reći da su potpuno obustavljena nova cijepljenja, nego je na županijskim zavodima da izračunaju imaju li doza za nova cijepljenja. No, kako stvari stoje s Pfizerovim cjepivom moramo zaustaviti nova cijepljenja, ali ako dobijemo ono što nam je obećala Moderna, to će ipak biti moguće", pojasnio je Capak.  

Je li bilo pametno u ovakvoj situaciji cijepiti saborske zastupnike? 

"Plan je bio utemeljen. Imamo tri stupa vlasti, važno je da Sabor funkcionira na adekvatan način. Nije zanemarujuć i propagandni efekt. Građani moraju vidjeti da su njihovi izabrani političari spremni na cijepljenje kao na jednu učinkovitu i sigurnu metodu", odgovorio je Beroš.  

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!