Ostani doma
Koronavirus

covid NA HEMATOLOGIJI

Tri teške bolesnice umrle: S Rebra za RTL.hr odgovorili kako je došlo do proboja koronavirusa te u kakvom su stanju pacijenti

"Umrle su tri bolesnice koje su bile u terminalnim fazama svojih teških hematoloških bolesti. Loš ishod je bio očekivan i prije nego se utvrdila infekcija SARS-CoV-2 virusom", kažu iz bolnice

Na Odjelu hematologije KBC-a Zagreb, gdje se liječe teško bolesni pacijenti, prošlog tjedna dogodio se proboj koronavirusa. 

"U razdoblju od 18.1 do 24.1. na Zavodu za hematologiju COVID-19 infekcija dijagnosticirana je u 15 hospitaliziranih bolesnika", potvrdili su RTL.hr-u iz KBC-a Zagreb. Nisu nam tada odgovorili na pitanja kako je došlo do zaraze i u kojem su stanju zaraženi pacijenti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon što smo objavili tekst s ovom informacijom kao i izjavom člana obitelji jednog od oboljelih, koji je za RTL.hr rekao da je stanje puno lošije nego što tvrde iz bolnice, iz KBC-a Zagreb su nam odgovorili i na preostala neodgovorena pitanja.

Tražili smo odgovore i na pitanje planira li se prebacivanje pacijenata u KB Dubravu, a s obzirom na to da su nam u prvom odgovoru poslali podatke za prošli tjedan, dodatno smo ih upitali i ima li novozaraženih na odjelu ovog tjedna kao i znaju li kako je došlo do proboja virusa na odjel. 

Vezana vijest

Odjel za hematologiju

U odgovoru koji potpisuju ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušić i prof. dr. sc. Igor Aurer, pročelnik Zavoda za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb, pojasnili su nam stanje pacijenata, ali i odgovorili na nekoliko važnih pitanja.

"Na Zavodu za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb umrle su tri bolesnice koje su bile u terminalnim fazama svojih teških hematoloških bolesti. Loš ishod je bio očekivan i prije nego se utvrdila infekcija SARS-CoV-2 virusom. Jedan bolesnik također u terminalnoj fazi bolesti, po saznanju da je pozitivan na SARS-CoV-2 virus, premješten je u COVID odjel OB Pula. Ostali bolesnici SARS-CoV-2 pozitivni, njih ukupno sedam, premješteni su u COVID odjel KBC-a Zagreb, u KB Dubravu (2), a kući je otpušteno dvoje bolesnika", poručuju dr. Ćorušić i dr. Aurer.

Vezana vijest

pfizer cjepivo

"Nitko nije na respiratoru"

Na naše pitanje kakvo je stanje s bolesnicima i jesu li prebačeni u KB Dubrava, odgovaraju:

"Kod bolesnika koji su premješteni u KB Dubravu nije potrebno aktivno hematološko liječenje, a spomenutih sedam bolesnika koji zahtjevaju aktivno hematološko liječenje smješteno je na COVID odjel KBC-a Zagreb koji ima najbolje uvjete za vrlo složeno istovremeno liječenje COVID19 infekcije, njenih komplikacija i teških hematoloških bolesti. Od ovih bolesnika nitko nije na respiratoru", poručuju za RTL.hr.

Poručuju da ne mogu biti posve sigurni kako je došlo do proboja virusa u bolnicu.

"No, izgleda da je glavni put ulaska virusa na Zavod za hematologiju bio izvana, a najvjerojatnije su bolesnici pri prijemu u bolnicu bili u razdoblju inkubacije. U trenutku prijema u bolnicu PCR testovi su bili negativni, a potom su u kratkom roku (2-3 dana) postali pozitivni pa su mogli i zaraziti bolesnike koji su s njima dijelili sobu", kažu.

Tvrde da ovaj tjedan nisu imali novozaraženih. 

"Sve dvokrevetne sobe smo promijenili u jednokrevetne, čime smo smanjili naše mogućnosti liječenja teških hematoloških bolesnika, ali i rizik širenja infekcije. Vidjet ćemo koliko dugo ćemo moći raditi tako smanjenim kapacitetom. Budući da nije moguće identificirati bolesnike koji su u fazi inkubacije, ne možemo isključiti da će u pojedinih bolesnika i dalje COVID-19 infekcija biti dijagnosticirana tijekom hospitalizacije", kažu u odgovoru za RTL.hr Ćorušić i Aurer.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!