Ostani doma
Koronavirus

Kategorija 'ostali'

Cijepljenje preko reda obilježilo je tjedan na izmaku: RTL Dosje donosi odgovore na 'da se ne baci' aferu

Za neka imena se saznalo, za druga ministar traži da se preispita je li ih bilo

Hrvatska. Zemlja u kojoj se ništa ne baca. Ni hrana ni cjepivo. Krajem studenog rektor Boras zarazio se koronom, a onda su on i njegova supruga cijepljeni preko reda - da se ne baci.

"Oduzimanje prava najugroženijima da se cijepe nije prihvatljivo i krajnje je moralno upitno. Moram ponoviti da smo svi jednaki i da tu oni najugroženiji moraju imati prioritet kako je to vrlo jasno u dokumentu napisano", ustvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Plan je usvojen i prije nego su prva cjepiva stigla u Hrvatsku.Podijeljen je u tri faze. Najprije zdravstveni djelatnici, korisnici i djelatnici u sustavu socijalne skrbi, zatim rizične skupine i posljednja faza znači cijepljenje šire populacije.

Cjepivo je pod pratnjom policije stiglo u Hrvatsku prije 50 dana. Danas gotovo da bi ga policija trebala čuvati da se poštuje red cijepljenja. Osim Damira Borasa, red je preskočio i predsjednik HGK Luka Burilović.
 
"Mislite da sam se ja cijepio preko reda? Ja sam jučer sve objasnio. Dakle, opet ću podijelit pred hrvatskom javnošću: ja sam hrvatski ratni vojni invalid, u ratu sam proveo 1695 dana u rovu i kao takav, između ostalog, dobio TBC", izjasnio se Burilović.

Na popisu jednakijih od drugih našlo se i dobro poznato lice rukometa -  Zorana Gobca, ali i majke ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Alemke Markotić.

Vezana vijest

Koronavirus

"Imala je nedavno iznimno opsežnu i tešku operaciju, prema tome ne vidim tu zašto se i ona ne bi mogla cijepiti iako je moja majka", pojasnila je Markotić.

Prema usvojenom planu stariji i kronični bolesnici na red dolaze tek u drugoj fazi. Kako je došla na red njezina 84-godišnja majka, šefica Klinike za infektivne bolesti objašnjavala je na jednoj od dužih pressica Nacionalnog stožera.

"Barem jedno od vas tu koje sad sjedi se cijepilo jednim cjepivom preko reda", poručila je Markotić

Prozvani novinari tražili su ime. 

"Ja se nisam cijepio, hvala lijepa. Ni ja. Ni ja. Ja vas lijepo pitam tko je ta osoba?", upitali su novinari.

"Moje je pravo da ne odajem ime osobe", poručila im je Markotić.

Otkaz, ostavka ili novčana kazna. Cijepljenje preko reda nije zaobišlo ni druge zemlje.

"Mislim da sankcije trebaju postojati. U Americi smo bili svjedoci toga da su liječnici za zaobilaženje pravila dobili i otkaz na poslu. Trebamo poslati poruku u javnost da se držimo reda", kaza

U Španjolskoj je prošli mjesec visoki general dao ostavku jer je primio cjepivo prije prioritetnih skupina.

"To je jedna vrsta profitesrtsva. Ti ljudi moraju biti sankcionirani od Vlade i zakonskih propisa koje imamo u Hrvatskoj. Zdravstvene radnike koji na neki način KRADU cjepiva i daju ljudima koji nisu na redoslijedu. Oni moraju biti kažnjavani na svom radnom mjestu", 

Dok njemački ministar za takve razmatra kazne, hrvatski cijepljenje preko reda moralno osuđuje i traži da se utvrdi je li bilo odstupanja. 

Vezana vijest

Cjepivo, koronavirus

"Ne znam da li postoji mogućnost sankcioniranja takvih osim što sam već vrlo jasno rekao moralne osude. Kako onih koji su dali cjepivo isto tako i onih koji su primili cjepivo", 

Naložio je da svi koji cijepe preispitaju je li bilo nepravilnosti. 

"Nek mi pošalje mail i cijepit ću ga PREKO REDA, unatoč svima, na HZJZ-u u ponedjeljak", 

Liječnici obiteljske medicine kažu, narušeno je povjerenje, pacijenti ih stalno zovu.

"Kada će početi cijepljenje, hoćete li mene pozvati? Hoćete li pozvati moju suprugu? Zašto je moj susjed cijepljen, a ja nisam? Zašto je počelo cijepljenje u Šibeniku ili Koprivnici, a vi mene niste zvali?", ša>

Ako se vratimo u prosinac - mjesec kada je cjepivo stiglo u Europu, prema istraživanju RTL-a, tada se 52 posto građana htjelo cijepiti. Tri mjeseca kasnije to je 61 posto. Sad bi se svi cijepili. Zove se u Srbiju, ali i u rusku ambasadu - jer može i Sputnik.

"Spremni smo čim prije riješiti to pitanje u vezi nabave cjepiva, ako budemo imali službenu inicijativu od strane hrvatskih vlasti. Na današnji dan nažalost nemamo nikakvih službenih zahtjeva ili obraćanja od strane službenih tijela RH", 

Vezana vijest

cjepivo

Službeno u sustavu postoje podaci: koliko je cijepljenih iz koje skupine, ali i posebna kategorija OSTALI u kojoj je više od 4000 ljudi.

"U ostale spadaju i druge neke službe koje su se cijepile organizirano,  valjda nisu uračunate u žurne službe. Dio tih ostalih, moram priznat, da ne znam tko su", 

Kasnije su pojasnili da je među njima najviše kronično bolesnih i starije životne dobi, te onih koji promiču cijepljenja poput zastupnika i ministara. Pravo je pitanje koliko je onih koji su u tu skupinu ostalih ušli s uputnicom "da se ne baci".

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!