Ostani doma
Koronavirus

popularni dodaci

Pomažu li cink i vitamin C u ublažavanju simptoma Covida-19? Evo što je pokazalo novo istraživanje

Pomažu li cink i vitamin C u ublažavanju simptoma Covida-19? Evo što je pokazalo novo istraživanje
Shutterstock

U kliničkom ispitivanju sudjelovale su četiri grupe odraslih pacijenata koji su se oporavljali kod kuće

Nasumično kliničko ispitivanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA Network Open, pokazalo je da vitamin C i cink ne pomažu s ublažavanjem Covid simptoma, prenosi CNN.

Unatoč popularnoj upotrebi ovih dodataka za liječenje simptoma prehlade, nova studija pokazala je da od njih nema koristi za liječenje Covid-19 bolesti, čak ni u većim dozama. Zbog dobivenih podataka koji nisu bili impresivni, studija je ranije prekinuta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''U ovom slučaju, nažalost, ova dva dodatka nisu opravdala svoju popularnost'', rekla je dr. Erin Michos sa sveučilišta Johns Hopkins.

Vezana vijest

korona istraživanje znanstvenici

U kliničkom ispitivanju sudjelovale su četiri grupe odraslih pacijenata koji su se oporavljali kod kuće. Tri grupe dobile su visoku dozu cinka i vitamina C. Četvrta grupa primala je standardnu njegu (odmor, mnogo tekućine, lijekovi za smanjenje temperature) bez spomenutih dodataka.

No, visoke doze kod pacijenata koji su primali ove cink i vitamin C ipak su izazvale neke neugodne nuspojave. ''Pacijenti su prijavljivali simptome poput mučnine i povraćanja, proljeva i grčeva u trbuhu'', kazala je dr. Michos.

Vezana vijest

Wuhan

Često korišteni dodaci

Mnogi se okreću korištenju cinka i vitamina C kako bi ublažili simptome prehlade i gripe. Vitamin C je antioksidans koji igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta, dok cink može pomoći stanicama da se bore s infekcijom.

Znanstvenici nastavljaju istraživati vitamine i dodatke prehrani koji bi pomogli u liječenju Covida-19. Izvode se i nasumična ispitivanja u kojima se ispituje pomaže li vitamin D.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!