Ostani doma
Koronavirus

DOSJE SPUTNJIK

Lažna nada iz Moskve: Kako se plan o uvozu ruskog cjepiva u Hrvatsku raspao u samo nekoliko dana

Još krajem siječnja ni u Hrvatskoj ni u ostatku Unije kutije sa Sputnjikovim cjepivom nitko nije ni htio

Zapad ne pomaže, okrenimo se prema istoku. Tako bi se mogla sažeti tema koja je obilježila prošli tjedan, gdje smo gotovo iz dana u dan slušali kako bi rusko cjepivo Sputnjik moglo biti spasonosno u situaciji kada nam ne pristiže dovoljno cjepiva zapadne proizvodnje.

Pa smo slušali kako vlada poduzima korake da osigura hitni uvoz, te da bi nam i milijun doza moglo stići u kratkom vremenu. No, kao da se zaboravila ključna stvar - od Europske agencije za lijekove još uvijek nitko nije ni zatražio odobrenje ruskog cjepiva u Europi. 

Problemi s isporukama zapadnjačkih doza

Vezana vijest

Rusko cjepivo Sputnik V

Još krajem siječnja ni u Hrvatskoj ni u ostatku Unije kutije sa Sputnjikovim cjepivom nitko nije ni htio. Sve dok nisu počeli problemi u isporukama zapadnjačkih doza nakon što je, recimo, Izrael Pfizerovo cjepivo platio gotovo duplo više od Europske unije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Rekao sam da će vaccine diplomacy biti glavna sintagma i glavna zadaća na početku godine, sad se to pretvara u vaccine hijacking, odnosno kidnapiranje'', izjavio je 25. siječnja premijer Andrej Plenković.

I kako se ispostavilo da će Europskoj uniji kasniti isporuke svih ugovorenih cjepiva, Mađarska se kao prva članica odlučila na interventno odobravanje i uvoz ruskog i kineskog cjepiva. Premijer Viktor Orban rezolutno je rekao - svaki dan koji bismo proveli čekajući Bruxelles, izgubili bismo stotinu mađarskih života.

''Za nas su dobra sva cjepiva koja su sigurna i koja su već korištena za cijepljenje milijuna ljudi širom svijeta'', kazao je 16. veljače mađarski premijer Viktor Orban.

Vezana vijest

Rusko cjepivo Sputnik V

Kada je znanstveni časopis Lancet objavio da je rusko cjepivo učinkovito kao zapadni rivali - otprilike 91 posto, prema istoku su se krenuli okretati i drugi europski političari.

Rusi nisu ni tražili registraciju u EU

''Razgovarala sam s ruskim predsjednikom upravo o tome. Vidimo dobre podatke o ruskom cjepivu. Bilo koje cjepivo dobro došlo je u Europskoj uniji, ali bit će odobreno samo ono koje Europskoj agenciji za lijekove da pune podatke'', rekla je 3. veljače njemačka kancelarka Angela Merkel.

No, problem je u tome što Rusi nisu ni zatražili registraciju u Europskoj uniji.

''Pretpostavljam, ako se aplikacija za registraciju dogodi sada, da bi to moglo biti za mjesec i pol do dva koliko obično traje procedura'', rekao je 3. veljače Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Bez te zamršene procedure, kutije sa Sputnjikom počele su stizati u susjedstvo - Srbija je krenula u žestoku kampanju sa samo jednim ciljem.

Vezana vijest

Andrej Nesterenko

Rusima je pak Sputnjik V postao strateški proizvod za širenje utjecaja prema Zapadu. Početkom tjedna ruski je ambasador za RTL govorio o pregovorima s hrvatskom Vladom.

''U kontaktu smo s vašim vlastima oko cjepiva za koronavirus koje se proizvodi u Rusiji. Za sada su to samo kontakti, ne mogu otkrivati detalje pregovora'', rekao je 16. veljače veleposlanik Ruske federacije u RH Andrej Nesterenko, dodavši da ne može reći je li upućen službeni zahtjev.

Dan kasnije, premijera smo pitali zašto Hrvatska ne zauzme mađarski stav i krene po Sputnjik prije zelenog svjetla Bruxellesa.

Vezana vijest

Cjepivo koronavirus

Registracija Sputnjika mogla bi potrajati

''Dobro, govorite meni koji je uspostavio kontakt s ruskom stranom oko mogućnosti dostave cjepiva. Ono što sam ja želim da budemo u cijelosti sigurni u proceduru. Mora biti pouzdano, dakle mi moramo imati povjerenja u cjepivo koje dolazi na naše tržište'', kazao je Plenković.

A onda se uspostavilo kako u tim famoznim kontaktima s ruskom stranom interventni uvoz nije zatražen.

''Za cjepivo koje nije registrirano u EU teoretski postoji mogućnost davanje suglasnosti za izvanredni uvoz. Riječ je o administrativnom postupku koji je vrlo kratak, u kojem se provjerava znatno manja količina podataka'', rekla je glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić.

A ne ide li se na interventni uvoz, registracija Sputnjika mogla bi potrajati do svibnja, kada bi Hrvatska trebala dobiti i već naručene zaostale doze zapadnih proizvođača.

Vezana vijest

Rusko cjepivo Sputnik V

''To vam nije nikakav spin, to su nastojanja vlade da se omogući ono što je trenutno dostupno i što se nudi na tržištu'', rekao je ministar Vili Beroš.

Pitanje je i koliko je dostupno, odnosno zašto Rusija na sve strane nudi Sputnjik, a cijepila je jedva tri od 150 milijuna Rusa.

''I dalje se pitamo zašto Rusija teoretski nudi milijune i milijune doza, a nedovoljno napreduje u cijepljenju vlastitih građana. To je također pitanje na koje treba odgovoriti'', kazala je 17. veljače predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Vezana vijest

Sputnik V, cjepivo

Sputnjik je u doziranim količina stigao i do BiH, prvo u Republiku Srpsku pa i do Hercegovine gdje su njime pokušali privući i hrvate iz Hrvatske, ali sve je ostalo na najavama. U međuvremenu, predsjednik Srbije već najavljuje da planiraju sami proizvoditi Sputnjik.

''Mislim da je to dobro da to uspijemo. Prvo ćemo dobiti njihovu smjesu pa ćemo pakirati cjepiva. To će, nadamo se, biti u svibnju ili početkom lipnja najkasnije, a pred kraj godine da uzmemo kompletan transfer tehnologije'', rekao je Aleksandar Vučić.

Vezana vijest

Sputnjik V

A pritom je vrlo zanimljivo da svoju dozu Sputnjika još nije primio niti ruski vladar.

''Pa, rekao je da...zapravo da će se cijepiti kad on odluči. Predsjednik je države, oko njega je cijeli medicinski tim koji ga nadzire i procjenjuje njegovo stanje. Kad oni kažu da može, on će se i cijepiti'', rekao je veleposlanik Nesterenko.

A to će, kako se čini, svakako biti prije nego što ijedna doza ruskog cjepiva bude uštrcana u hrvatsko rame.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!