Ostani doma
Koronavirus

borba s koronavirusom

Božinović o popuštanju mjera: 'Sigurno da 1. ožujka nećemo otvoriti sve'

'Ono što je bitno kad govorimo o lokalnim ili regionalnim zahtjevima stožera, uvijek je to na kraju odluka nacionalnog Stožera', kaže Božinović

Na današnjoj presici članovi Nacionalnog stožera iznijeli su najnovije informacije o borbi s koronavirusom u Hrvatskoj.

Bilo je govora i o novom popuštanju mjera koje se očekuje za točno tjedan dana, sljedećeg ponedjeljka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na početku press konferencije pročitane su današnje brojke o novim slučajevima zaraze u Hrvatskoj.

Vezana vijest

Koronavirus

"Prije tjedan dana imali smo 68 novooboljelih, a tjedan prije toga imali smo 71 novooboljelog. Nastavlja nam se blagi početak platoa ili vrlo blagog porasta u odnosu na prethodne tjedne", rekao je Krunoslav Capak.

Dodao je da je trenutna incidencija prosječna za RH 111.2, a da najnižu incidenciju ima Istra 30.2.

"14-dnevna stopa incidencija, kad gledamo zemlje EU, Hrvatska je na 3. mjestu. Nižu incidenciju imaju samo Danska i Finska. Trenutno najvišu incidenciju ima Češka", naglasio je Capak.

Dodao je također da je do danas od početka cijepljenja HALMED zaprimio 927 sumnji na nuspojave nakon cijepljenja.

Kašnjene Moderninih cjepiva komentirao je Capak:

"Moderna je najavila da će 25.2. isporučiti 16.800 doza cjepiva. Što se tiče ostalih, imamo najave i za ožujak osim od Moderne. Samo su najavili da će u 3. mjesecu isporučiti 55.000 doza. To znači da bi do kraja ožujka trebali primiti još 508.630 doza cjepiva", rekao je Capak.

Ministar Vili Beroš komentirao je manji broj pregleda i zahvata u bolnicama u 2020.

"Ono što mogu reći da smo nešto naučili na osnovi proljetnog vala i da smo prilagodili zdravstveni sustav novom načinu funkcioniranja. Svugdje u svijetu je jasno da su zdravstveni kapaciteti usmjereni prema rješavanju covid problematike. Cijelu jednu zdravstvenu ustanovu u Zagrebu smo morali preusmjeriti na Covid, to je bio način da rasteretimo i druge zdravstvene ustanove. Formirali smo i pozivni centar nakon što je Dubrava pretvorena u Covid bolnicu, da se riješe narudžbe koje su bile usmjerene prema Dubravi", rekao je Beroš i pozvao pacijente da se odazivaju na preventivne preglede.

"O tome moramo razmišljati i na temelju naših iskustava utemeljenih na proljetnom valu smo tako utemeljeli zdravstveni sustav da on pruža i drugu zdravstvenu zaštitu", naglasio je ministar zdravstva.

Na Stožeru su komentirali i nošenje maske nakon cijepljenja AstraZenecom.

"Mi u ovom trenutku ne bi rekli nikom da ne nosi masku, učinkovitost cjepiva nije 100% nijednog, pa tako ni ovih. Dok se nama značajno ne smanji transmisija virusa, dotle je svima preporuka da nose maske", rekao je Capak.

Potom je Božinović komentirao popuštanje mjera od ponedjeljka i otvaranje terasa kafića.

"Razgovori su već počeli ovaj tjedan, ključni razgovori u Vladu idu sredinom tjedna. Sve ovisi o situaciji koja je dobra unatoč blagom porastu. Hrvatska je u samom vrhu zemalja EU kad govorimo o incidenciji, od nas su trenutno bolje samo dvije zemlje, to govori o povoljnoj situaciji. Naravno da moramo nastaviti pratiti sve što se događa i u Hrvatskoj i oko nje i u tom smislu ćemo razgovarati sa i resornim ministrima i cilj nam je da se što više toga normalizira, da se što više ekonomskih aktivnosti pokrene. Sigurno da mi 1. ožujka nećemo otvoriti sve kao što je bilo prije, ali ako ovakvi trendovi se nastave razvijati, da ono što jesmo najavljivali, a to je mogućnost popuštanja, to postoji. Sad nije trenutak da budem konkretniji, bar ne prije ovih sastanaka koji nam slijede", poručio je ministar Božinović.

Dodao je da prate i lokalne situacije.

"Ono što je bitno kad govorimo o lokalnim ili regionalnim zahtjevima stožera, uvijek je to na kraju odluka nacionalnog Stožera", rekao je Božinović.

Komentirajući blagi rast i utjecaj na popuštanje mjera, Capak je rekao:

"Četiri dana je premalo da govorimo o trendu, imamo blagi porast. Mi sad u ovom trenutku možemo misliti da je to neka oscilacija, odnosno o stagnaciji pada. Vidjet ćemo kroz idućih nekoliko dana. Jedino se možemo nadati da je to jedna blaga oscilacija nakon koje će brojke nastaviti padati", rekao je Capak.

Ministar Beroš potom je komentirao i cijepljenje preko reda:

"Sva izvješća uz zdravstvenih ustanova su došla, većina govori da nije bilo cijepljeno previše mladih osoba bez komorbiditeta. U Dubrovnik je zbog specifičnosti slučaja upućena zdravstvena inspekcija, ali povjerenstvo će sve utvrditi", rekao je Beroš.

Komentirali su i masovno cijepljenje u Zagrebu. Capak je rekao da je HZJZ odlučio napraviti akcije cijepljenja na punktovima, te da će sutra cijepitiina Mihaljevcu.

"Grad Zagreb će cijepiti u Štamparu, a kod nas u Ksaversku će dolaziti pacijenti s listi liječnika obiteljske medicine. Očekujemo da ćemo cijepiti 900-1000 osoba", rekao je Capak.

O testiranju turista u zračnim lukama, Capak je rekao:

"Mi ćemo to pokušati organizirati, dotad ima dovoljno vremena da se to proba organizirati. Da li će to biti baš na aerodromu, vidjet ćemo. Ono što moram napomenuti je da zasad ne postoji nijedna zemlja EU koja priznaje brze antigenske testove za prelazak granice", rekao je Capak.

Potom su komentirali bacanje 15 doza cjepiva u Varaždinskoj županiji. Capak je rekao da ne zna za taj slučaj.

"Mislim da je to bilo prisutno u ranijim fazama cijepljenja, kad je odaziv u zdravstvenim ustanovama bio manji. Ravnatelj te zdravstvene ustanove mi je rekao da su imali problema prilikom animacije zdravstvenih djelatnika na cijepljenje, a osim toga kao što svjedočite, izdali smo dodatne upute za postupanje s ostatkom cjepiva, tako da te nove upute su najbolji odgovor na ovo pitanje, tako da bi ovakvih slučajeva trebalo biti što manje", rekao je Beroš.

Na pitanje o tome imamo li i dalje problem s isporukom cjepiva, Capak je rekao:

"Došlo je nešto više od 210.000 doza dosada, dakle ukupno do kraja ožujka bi trebalo doći više od 700 tisuća doza. Nama se kontinuirano događa da nas farmaceutska industrija obavještava ili o kašnjenju doza ili o smanjenju broja doza koja će isporučiti. Sad imamo čvrsta obećanja za ožujak, iako nemamo još točan broj doza i alokacije u drugom kvartalu, mi smo naručili više od 6 milijuna doza.. Nadamo se da ćemo do početka sezone cijepiti 50% populacije", poručio je.

Božinović je potom opet komentirao popuštanje mjera od ponedjeljka. Rekao je da je činjenica da je Hrvatska jedna od najotvorenijih članica EU.

"Kad govorimo o restrikcijama, barem ja to tako razumijem, postoje restrikcije koje se odnosi na neke djelatnosti koje su već i otvorene. Ono što mi se čini važnim, kad već opet otvaramo pitanje tih mjera, mislim da postaje svima jasno da je taj naš model bio od prvog dana da, kad idemo u zatvaranje, da budemo postupni ali tako i kad se govori o popuštanju, da to stavimo u kontekst ukupne situacije. Cilj je svima isti, da što više toga funkcionira, ali i da donosimo odluke koje ćemo uskoro nakon toga opet mijenjati", kazao je Božinović i podsjetio da smo pred prvom godišnjicom pojave korone u Hrvatskoj.

"Ovo je trenutak kad bi trebali postići novo, obnovljeno razumijevanje u ovoj pandemiji koja nas je zadesila, razumijevanje između različitih društvenih skupina, mlađih i starijih, svi smo mi pogođeni epidemijom na razne načine i svi trpe. Mislim da solidarnost o kojoj govorimo od prvog dana bi se trebala sve više orijentirati da postanemo svjesni rizika i problema koje epidemija donosi pojedinim dijelovima stanovništva i to ne samo nekima nego svima. Od početka govorimo da su najugroženiji stariji i kronični bolesnici, ali oni sigurno nisu prvi koji traže da se mjere popuste. A kad se mjere popuste, oni su najugroženiji. Svatko bi morao vidjeti što može učiniti da zaštitimo one koji su najugroženiji, da svi vode računa u pridržavanju mjera i da inzistiraju od svih koji im dođu u blizini, pogotovo od mlađih, da drže distancu i nose masku. Želim reći da različite skupine bi trebale i zbog sebe trebali razmišljati o rizicima koje epidemija nosi za druge i ako to postignemo, bit će sve manje restrikcija odnosno sve manje potrebe da se nešto nameće kao ponašanje. Činjenica da je zatvaranje, koje u Hrvatskoj nikad nije bilo, ali taj pristup otvori-zatvori, koji je bio u najvećem broju zemalja, se iscrpljuje i on mora biti krajnje sredstvo. Zato nam postoji konsenzus o tome na što bi određene društvene skupine trebale pristati, pa bi bilo manje pitanja o terasama i sličnom", rekao je ministar Božinović.

Na pitanje o cijepljenju preko reda, odnosno što znači da "nema većeg odstupanja" od reda cijepljenja, Beroš je rekao:

"To znači da nisu cijepili veći broj mlađih osoba bez komorbidditeta. To bi značio veći stručni propust. Ako je i bilo cijepljenja preko reda, to su bili stariji s visokim komorbiditetima, tu se onda radi o moralnoj odgovornosti. Poslali smo inspekciju u Dubrovnik i za sve one koji su mladi i cijepljeni su preko reda, mora postojati određena odgovornost", rekao je Beroš.

Na pitanje znači li to da slučajevi poput Borasa, Linića itd se smatraju moralnim propustom, Beroš je rekao da ništa nije crno-bijelo u toj situaciji i da postoje smjernice HZJZ-a koje određuju prioritetne skupine.

"Njih bi se trebao držati svaki cjepitelj. Treba utvrditi sve okolnosti koje su se dogodile pri cijepljenju tih osoba, tražit ćemo očitovanje svih ustanova i onda će struka dati svoj sud. Možemo sad i već se razgovara o tome je li riječ o stručnom propustu ili moralnom i etičkom. Ako je cilj procijepiti što više građana, to je legitiman cilj. Drugo je ako dođe netko mlađi bez komorbiditeta prije nego što je red na njegovu skupinu", rekao je Vili Beroš.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!