Ostani doma
Koronavirus

kako sad to?

Capak 19. 2.: 'Ako se cijepite AstraZenecom vjerojatno nećete morati nositi masku'; Capak 22. 2.: 'Svima je preporuka da nose maske'

Capak 19. 2.: 'Ako se cijepite AstraZenecom vjerojatno nećete morati nositi masku'; Capak 22. 2.: 'Svima je preporuka da nose maske'
Robert Anić/PIXSELL

'Mi nikome ne bi sada rekli da ne nosi masku. Učinkovitost nije sto posto sigurna kod cjepiva', kazao je danas Capak

"AstraZeneca je u istraživanju pokazala da njihovo cjepivo štiti i od transmisije, dakle ako se cijepite time ne možete ni širiti virus. Dakle, ako se cijepite AstraZenecom vjerojatno nećete trebati nositi masku jer vam se virus ne može replicirati na sluznici nosa. Nemamo takvu informaciju za druga cjepiva", kazao je na konferenciji za novinare u petak 19. veljače ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Tri dana poslije, Capak je objasnio ovaj dio o nenošenju maske u slučaju cijepljenja AstraZenecom. Naime, na današnjoj konferenciji za novinare, Capak je rekao:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Tip imuniteta koji štiti našu sluznicu nosa, da virus ne može na toj sluznici obitavati i razmnožavati se, drukčiji je tip od onog tipa imuniteta koji se razvija nakon cijepljenja, dobivanja antitijela. I zbog toga je pretpostavka, a to nitko od proizvođača cjepiva nije smatrao važnim i nisu proučavali, je li paralelno s razvojem imunosti, cjepivo štiti od naseljavanja i obitavanja virusa na našoj sluznici nosa", kazao je Capak.  

AstraZeneca je prva objavila prije 14 dana da njihovo cjepivo štiti od transmisije, kazao je Capak.

Vezana vijest

Stožer

"Iako cjepivo razvije imunitet nismo bili sigurni može li osoba primiti virus na svojoj sluznici nosa i mi smo dali preporuku da se nastave klasične epidemiološke mjere. Hoće li drugi proizvođači to napraviti i istražiti to ne znamo, no vjerojatno će pokrenuti takve studije. Mi nikome ne bi sada rekli da ne nosi masku. Učinkovitost nije sto posto sigurna kod cjepiva. Dok se nama značajno ne smiri transmisija i dok nam se ne smanji broj oboljelih svima je preporuka da nose maske", kazao je Capak.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!