Ostani doma
Koronavirus

dugi covid

Otkrivena još jedna teška posljedica koronavirusa: Čak četvrtina pacijenata prijavila je nezgodan problem

Otkrivena još jedna teška posljedica koronavirusa: Čak četvrtina pacijenata prijavila je nezgodan problem
Shutterstock

Covid bi mogao dovesti u ovom slučaju do težih posljedica po pacijente osobito po njhovu psihu

Umor, gubitak osjeta mirisa i bolovi u prsima neki su od poznatijih posljedica preboljene zaraze koronavirusom koje traju i do nekoliko mjeseci.

Međutim, osobe koje su imale covid-19 prijavljuju sve više još jednu – čak četvrtina ima problema s gubitkom kose!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Studija objavljena u časopisu The Lancet otkriva da se 359 od 1.655 pacijenata hospitaliziranih u Wuhanu u Kini, dakle njih 22 posto, suočilo s gubitkom kose šest mjeseci nakon izlaska iz bolnice, prenosi Daily Mail.

Dermatolozi kažu da je gubitak kose normalan psihološki odgovor na stresni događaj, kao što je zarazna bolest i samo je privremen, no Covid bi isto tako mogao dovesti do alopecije, odnosno trajnog gubitka kose.

Vezana vijest

Novi test za koronavirus

„Cilj ove studije je da se opišu dugotrajne posljedice na pacijente koji su preležali Covid“, naveli su autori s Kineske akademije medicinskih znanosti.

Iako je očito da problem s opadanjem kose postoji i da može dovesti do ozbiljnih posljedica, za sada još nije na listi „priznatih“ nuspojava produženog Covida.

Među posljedicama su malaksalost, kratak dah, nesanica, vrtoglavica, bolovi u zglobovima, depresija i anksioznost…

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju (AAD), gubitak kose uzrokovan Covidom posljedica je telogenog efluvija (TE). Riječ je o poremećaju u ciklusu rasta dlake koji nastaje kada visoki postotak folikula za rast dlake prerano ulazi u fazu mirovanja. TE traje negdje između šest i devet mjeseci prije nego što se kosa vrati u normalnu debljinu i izgled.  

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!