Ostani doma
Koronavirus

borba s koronom

VIDEO Markotić predstavila rezultate istraživanja: 'Žene su bolje reagirale na cjepivo. Tko je imao koronavirus, ne treba drugu dozu'

'Oni koji su preboljeli virus su dobili prirodnim putem prvu dozu', kazao je Krunoslav Capak

Na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera, osim najnovijih podataka o koronavirusu, predstavljeni su rezultati istraživanja o cijepljenju.

Na početku je rečeno da u posljednja 24 sata imamo 94 novozaraženih i 2178 testiranih. Preminulo je 19 osoba. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je rečeno na početku presice, 74 pacijenta su na respiratoru, to je 10 posto više u odnosu na prethodni dan. U bolnice su jučer zaprimljena 72 pacijenta.

Cijepljeno je 199.498 osoba.

Capak o broju zaraženih

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da je 16 posto više zaraženih nego prošlog tjedna.

"Na 6. mjestu smo po incidenciji u EU", kazao je Capak.

Do sada je HALMED dobio 1258 prijava sumnji na nuspojave nakon cijepljenja.

"925 je nuspojava na Pfizerovo cjepivo, 705 na Modernino, 256 na AstraZenecino", rečeno je na konferenciji za medije.

Poruka Beroša

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da svjedočimo da ovi masovni punktovi za cijepljenje pokazuju vježbu za ono što nam dolazi kada dođe veća količina cjepiva. 

"Ono što ne trebamo dozvoliti da lagani porast brojeva postane i trend. Cijepljenje je dobrodošla aktivnost, ali ne smije biti onaj moment koji će dovesti do većih okupljanja. Moramo biti svjesni i odgovorni", kazao je Beroš.

Ministar je čestitao i Dan žena.

"Ova epidemija je još jednom naglasila ulogu žena u hrvatskom zdravstvenu sustavu. 76% zaposlenih u zdravstvu čine žene. U Ministarstvu zdravstva radi više od 70% žena”, rekao je Beroš.

"Mislim da se i kolega Capak i ja pridružujemo čestitkama"; nadovezao se Božinović.

Rezultati istraživanja

Alemka Markotić predstavila je rezultate istraživanja o cijepljenju. Kazala je da je studija u tijeku i da smo napravili preliminarnu analizu.

"Do danas je cijepljeno 426 zaposlenika klinike s dvije doze Pfizera. U osam zaposlenika su se razvile alergijske reakcije i nisu dobili drugu dozu. Prvi serološki testovi su napravljeni tri tjedna od prve doze, određivanje antitijela na šiljati izdanak kod 420 zaposlenika, drugi su napravljeni četiri tjedna nakon druge doze, obuhvaćeno je 82 zaposlenika. Žene su najveći ispitanici, 89 muškaraca je bilo i 344 žene. Srednja vrijednost je 43 godine", kazala je Markotić i nastavila:

"Vidjeli smo samo da u pet slučaja nakon prve doze nije bilo odgovora, većina je imala dobar odgovor. Na drugu dozu su svi odreagirali. Vidimo se da su imali visoke vrijednosti imunoglobulina g", kazala je Markotić i poručila da su žene i nakon prve i druge doze nešto bolje odgovorile na cjepivo.

Kazala je i da su zdravstveni djelatnici dijelom bili prokuženi i da su se nakon druge doze izjednačile vrijednosti između nezdravstvenih i zdravstvenih djelatnika. Dodala je kako se gledalo i kod zaposlenih na intenzivnoj i na prijamnom odjelu i da nije detektirana veća ugroženost. 

"Antitijela kod onih koji su preboljeli koronu i koji su primili prvu dozu nisu dodatno rasla nakon druge doze, imali su maksimalni titr antitijela nakon prve doze. Oni koji su cijepljeni s dvije doze su imali razinu antitijela kao oni koji su preboljeli Covid i primili jednu dozu. Kod onih koji su preboljeli covid nema potrebe za drugom dozom cjepiva, ovi podaci su već dovoljni", rekla je Markotić.

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera najavljeno je da bi se uskoro mogle preispitivati odluke, što znači da se može očekivati da će oni koji su preboljeli koronu primati samo jednu dozu cjepiva. 

"Oni koji su preboljeli virus su dobili prirodnim putem prvu dozu. Bilo bi logično da se donese odluka da oni koji su preboljeli koronu kad prime prvu dozu ne moraju primiti drugu", rekao je Capak i dodao kako se slični nalazi pojavljuju i u stranoj literaturi.

Na pitanje o tome da učitelji traže cijepljenje prosvjetnih djelatnika, odgovorio je Capak.

"U prvoj i drugoj fazi ciljevi su različiti. U drugoj fazi nam je cilj cijepiti one koji imaju visoki rizik od smrtnosti. Najbitnije da što prije procijepimo one koji imaju visoki rizik. Onda ćemo pažljivo razmotiriti prioritete. Ima puno skupina ljudi koji imaju više kontakata. Svakako će profesori i učitelji biti prioritet zbog kontakata", kazao je Capak i dodao da je karantena ostala 10 dana.

"14-dnevna karantena je samo za one koji obole od novih varijanti. Ne trebaju ići u karantenu oni koji su potpuno cijepljenji i ako su preboljeli Covid a imali su kontakte s zaraženima" dodao je Capak.

Na pitanje o isporuci cjepiva, na Stožeru je rečeno:

"Ustabilile su se pošiljke. Povećana nam je isporuka AstraZenece u drugom tjednu ožujka, u dva navrata ćemo primiti više AstraZenecinog cjepiva nego što je bilo planirano. Isporuka cjepiva Johnson&Johnson ne može početi prije sredine travnja. Nemamo još nikakav dogovor o dinamici isporuke", poručili su.

Capak je komentirao i cjepivo u Austriji nakon kojeg je umrla jedna osoba.

"Što se tiče cjepiva u Austriji, ne znam. Imali smo nekoliko slučajeva smrti, ali je u svakom slučaju utvrđeno da smrt nije posljedica cijepljenja, a korištena su različita cjepiva, nije samo jedno", kazao je.

Na pitanje hoće li oni koji su primili dvije doze cjepiva moći prelaziti granicu, Capak je rekao da zasad ni jedna zemlja EU nije dovela odluku o prelasku granice na temelju cijepljenja. Kazao je da postoje bilateralni dogovori.

"Tako i mi imamo neke bilateralne razgovore da međusobno priznamo certifikate o cijepljenju. Definiran je izgled certifikata o cijepljenju, no sasad se koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelasku granice. Sad se intenzivno razgovara i o korištenju certifikata za prelazak grenice, sigurno će doći vrijeme kad će EU donijeti odluku, ali sada još postoji puno pitanja i konstroverzi", poručio je Capak.

Na njega se nadovezao ministar Božinović. Rekao je da bi 17. ožujka EU trebala izaći s nacrtom dokumenta.

"Možda će certifikat o cijepljenju biti jedinstven. O tome se razgovara već neko vrijeme", kazao je Božinović.

Na pitanje štite li cjepiva od novih varijanti koronavirusa, Capak je rekao:

"Imamo podatke o tome da neka cjepiva slabije štite protiv novih varijanti – britanskog, brazilskog i južnoafričkog. AstraZenecino nešto slabije štiti od južnoafričkog soja. Sad pratimo češku i njujoršku varijantu i njihv utjecaj na brzinu širenja bolesti i težinu kliničke slike. U velikoj mjeri cjepiva štite i od novih varijanti, ali nitko ne zna kako će se to razvijati ni hoćemo li se morati cijepiti svake godine. Ne znamo ni koliko imunitet nakon cijepljenja traje. Proizvodnja cjepiva protiv novih varijanti bit će puno lakša", kazao je Capak.

Potom su novinari pitali o kućnim testovima i lijekovima.

"Što se tiče tih testova koji su pušteni u slobodnu prodaju, tzv. samotestovi, poput brzih antigenskih trebaju zadovoljiti određene uvjete. Među ostalim, uputstva za korištenje moraju biti dovoljno jasna, treba ih potvrditi HALMED. U Hrvatskoj dosad nemamo nijedan takav test registriran iako će vjerojatno brzo doći. Imali smo pokušaj registracije takvog testa, validirali smo prije otprilike 4 tjedna, no nije bio dovoljno osjetljiv da bismo ga pustili na tržište. Očekujemo da će se javiti proizvođači s novim testovima”, rekao je Capak.

Nadovezala se Markotić rekavši da, što se tiče lijekova, nema novih rezultata.

Na pitanje o Sputnjiku V, na Stožeru su rekli:

"Naš kontakt je i dalje ostvaren, čekamo dokumentaciju koju će onda HALMED evaluirati", kazala je Beroš.

Markotić je dodala da je EMA započela službenu analizu.

Komentiravši mjere, Božinović je rekao da Božinović je da krajem tjedna moraju razmisliti o produžetku mjera. 

Sad je još rano konkretno govoriti o tome, ali s obzirom na rast teško da se od 15. ožujka mogu očekivati popuštanja. Prije bi trebalo biti u fokusu očuvanje sadašnjih mjera da se ne moramo vraćati nazad. Nastavit ćemo pratiti situaciju sa širenjem virusa u Hrvatskoj i izvan zemlje i donositi mjere. Nema tu copy-paste pristupa i mislim da je to ispravno", naglasio je.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!