Ostani doma
Koronavirus

Koronavirus poharao

Jako teška situacija u Sarajevu: 'Svi kapaciteti su popunjeni, a liječnici su iscrpljeni. Ovo je novi Bergamo'

Dok su zemlje regije mjesecima imale zatvorene ugostiteljske objekte ili ograničeno kretanje, u BiH je sve radilo kao da virus ne postoji

Bosnu i Hercegovinu zahvatio je još jedan val koronavirusa koji popunjava posljednje bolničke kapacitete i odnosi sve veći broj života. 

Zbog neuređenosti države, politikantstva, nemarnosti i nedostatka volje, nadležni do sada nisu ni započeli pregovore o nabavci cjepiva, a cijepljen je veoma mali broj zdravstvenih radnika od cjepiva uglavnom iz donacija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dok su zemlje regije, poput Hrvatske, mjesecima imale zatvorene ugostiteljske objekte ili ograničeno kretanje, u BiH je sve radilo kao da koronavirus ne postoji. Radili su restorani, kafići, shopping centri, a mjere se gotovo i nisu poštovale. U zemlju je bio omogućen ulazak bilo kome bez PCR testa ili obvezne samoizolacije. Sve to ovih dana stiže na naplatu, pišu 24 sata.

U Sarajevu su ogromni redovi ispred Covid ambulante i drive in punktova za testiranje na koronavirus. Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu tvrde da su svi kapaciteti popunjeni te da su liječnici iscrpljeni. Tamo je smješteno 666 pacijenata i mjesta više nema. Nedostaje liječnika i medicinskih sestara u većini zdravstvenih ustanova u gradu. Dio medicinskih radnika se zarazio pa su na bolovanju.

U glavnom gradu BiH je najgora situacija u državi po broju oboljelih i aktivno je 4.599 slučajeva infekcije uz stalan porast. U ponedjeljak je zabilježeno 502 nova slučaja COVID infekcije i trenutno je hospitalizirano 666 osoba. 

"Mi ne čekamo scenarij Bergama, mi jesmo u scenariju Bergama. Sarajevo je trenutno najveće žarište koronavirusa u Europi. To je istina", upozoravajuće je kazao Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!