Ostani doma
Koronavirus

rade na procjeni

Postoji veza između AstraZenece i krvnih ugrušaka, kaže šef strategije cijepljenja u EMA-i

Postoji veza između AstraZenece i krvnih ugrušaka, kaže šef strategije cijepljenja u EMA-i
AP Images

Također je naglasio kako je omjer rizika i koristi i dalje u koristi cjepiva pa dodao kako će detaljnije procijeniti preporuke za dobne skupine

Šef za zdravstvene prijetnje i strategije cijepljenja pri Europskoj agenciji za lijekove Marco Cavaleri u intervju za talijanski listu Il Messaggero progovorio je o vezi između cjepiva AstraZenece i pojave krvnih ugrušaka nakon cijepljenja.

Po njemu, kako je naglasio, postoji veza između cjepiva AstraZenece i krvnih ugrušaka, ali je isto tako dodao i kako uzrok takve reakcije još uvijek nije jasan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U narednih nekoliko sati reći ćemo da postoji veza, ali tek moramo shvatiti kako do toga dolazi", rekao je Cavaleri. 

Pojasnio je kako EMA radi na procjeni rizika krvnih ugrušaka, ali da je rad na tome daleko od kraja.

"EMA je regulatorna agencija i moramo imati precizne podatke o omjeru koristi i štete", dodaje. U EMA-i se sada pokušavaju stvoriti preciznu sliku o tome što se događa kako bi se detaljno definirao problem s krvnim ugrušcima. No potvrdio da je veza jasna između ugrušaka i cjepiva.

“Po mom mišljenju, možemo reži da je jasno kako postoji poveznica s cjepivom, ali što do te reakcije dovodi još ne znamo”, rekao je, dodavši kako je omjer rizika i koristi i dalje u koristi cjepiva pa dodao kako će detaljnije procijeniti preporuke za dobne skupine.

“Moramo procijeniti omjer rizika i koristi za mlađe žene jer one češće obolijevaju od slučajeva tromboze. Ne smijemo zaboraviti ni kako i one završe na intenzivnoj njezi zbog virusa. Potreban je temeljit rad kako bi se razumio omjer rizika i koristi kada se radi o ovome cjepivu za sve dobne skupine”, zaključio je.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!