Ostani doma
Koronavirus

borba s pandemijom

Prognoza stručnjaka: 'Vrhunac trećeg vala za dva tjedna, a poboljšanje situacije tek krajem svibnja'

Prognoza stručnjaka: 'Vrhunac trećeg vala za dva tjedna, a poboljšanje situacije tek krajem svibnja'
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Profesor s Medicinskog fakulteta kako je u Hrvatskoj došlo do prebrzog popuštanja mjera

Početkom godine zbog pandemije koronavirusa situaciju u Portugalu izgledala je bezizlazno, no danas u toj zemlji pandemija tek tinja. U posljednjih tjedan dana broj novih slučajeva i tjedna incidencija u slobodnom su padu, piše Večernji list

''Zaista, Portugal je bio jako zahvaćen epidemijom na početku godine, jedna od “najgorih” zemalja članica EU kod njih su se pojavile među prvima i zaraznije varijante virusa (npr. britanska) koje su se vrlo brzo počele širiti zemljom. No, ubrzo su uveli vrlo restriktivne epidemiološke mjere, kao npr. policijski sat, zatvaranje svih kafića i restorana, obvezno nošenje maski, zabrana okupljanja i sl. Većina je ovih mjera još na snazi i sada zapravo počinje postupno popuštanje s obzirom na to da Portugal također ima problem s cijepljenjem stanovništva. Ovo mi je poznato i zato što je moj doktorand trenutačno na poslijedoktorskom usavršavanju u Lisabonu, pa me povremeno informira o stanju u zemlji i gradu'', kazao je prof. dr. sc. Bojan Polić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Vezana vijest

cjepivo cijepljenje

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

On vjeruje kako je u Hrvatskoj došlo do prebrzog popuštanja mjera, a s tim i prevelikog opuštanja ljudi u uvjetima kada je još velika većina osjetljiva na virus i kada su prisutne zaraznije varijante.

''Cijepljenje nam neće previše pomoći u obuzdavanju ovoga vala jer smo s masovnijim cijepljenjem počeli tek ovoga tjedna, a trebaju barem 2-3 tjedna da se pokaže djelotvornost. No, uz striktno pridržavanje epidemioloških mjera (ponajprije osnovnih) i intenzivno cijepljenje mislim da bi se situacija mogla smiriti do polovice svibnja ili lipnja'', kazao je profesor Polić.

''No, i dalje ćemo morati biti vrlo oprezni. Ljeto će do određene mjere smanjiti pojavnost simptoma bolesti (infektivna doza, boravak na otvorenom i sl.), no neće ga i zaustaviti, kao što to vidimo na primjeru brojnih zemalja koje se nalaze u toplijim zonama. Važno je intenzivno nastaviti s cijepljenjem kako bi što prije što veća populacija bila procijepljena i zaštićena od teških posljedica COVID-19. Naivno je misliti da ćemo tijekom ljeta “moći dozirati” infekciju virusom i tako steći imunitet'', zaključio je prof. Polić. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!