Ostani doma
Koronavirus

nova studija

Cjepivo Moderne je vrlo učinkovito, antitijela se proizvode i šest mjeseci nakon cijepljenja

Cjepivo Moderne je vrlo učinkovito, antitijela se proizvode i šest mjeseci nakon cijepljenja
RTL

Druga studija je pokazala da je cjepivo američkog Pfizera učinkovito gotovo 92 posto nakon šest mjeseci

Novi članak objavljen u znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine pokazuje da dvije doze cjepiva američke kompanije Moderne protiv covida-19 proizvode antitijela i nakon šest mjeseci.

Vezana vijest

moderna cjepivo

Antiteijela su otkrivena u svim dobnim skupinama 

Istraživanje se nastavlja kako bi se vidjelo koliko drugo se antitijela mogu detektirati u cijepljenih ljudi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Visoka razina antitijela otkrivena je u svim dobnim skupinama koje su sudjelovale u kliničkim ispitivanjima. Bilo ih je više kod mlađih nego kod starijih ljudi.

Stručnjaci će nastaviti pratiti sudionike kako bi ustanovili kada zaštita prestaje i za koliko bi se mogla produžiti dodatnim dozama cjepiva.

Druga studija je pokazala da je cjepivo američkog Pfizera učinkovito gotovo 92 posto nakon šest mjeseci. Postotak za Modernu nije naveden, ali oba cjepiva su se pokazala vrlo učinkovitima protiv teških oblika bolesti.

Vijesti dolaze u trenutku kada američke savezne države žele proširiti cijepljenje na opću populaciju. Predsjednik Joe Biden je u utorak za dva tjedna, na 19. travnja pomaknuo datum kada će cjepivo biti dostupno svim odraslim Amerikancima.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, do utorka je više od 108 milijuna ljudi, gotovo 33 posto stanovništva, primilo jednu, a više od 63 milijuna obje doze cjepiva protiv koronavirusa.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!