Ostani doma
Koronavirus

NOVA SAZNANJA

Priopćenje EMA-e o AstraZeneci: Krvni ugrušci trebali bi se navesti kao moguća nuspojava cjepiva

Plauzibilno objašnjenje je da je to odgovor imuniteta na cjepiva, kao u slučaju poremećaja zgrušavanja krvi kod lijeka heparina, kazala je izvršna direktorica EMA-e Emer Crooke

Sigurnosni odbor EMA-e Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) oglasio se danas priopćenjem glede sigurnosti cjepiva AstraZenece za koronavirus. Odbor je zaključio da bi se pojava krvnih ugrušaka trebala navesti kao moguća, rijetka nuspojava cjepiva.

Vezana vijest

AstraZeneca

U svrhu donošenja zaključka, PRAC je uzeo u obzir sve raspoložive dokaze uključujući i savjete ad hoc stručne grupe.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

EMA podsjeća zdravstvene djelatnike i sve koji se cijepe da budu svjesni mogućnosti pojave vrlo rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskom razinom trombocita unutar dva tjedna od cijepljenja. Zasada, većina prijavljenih slučajeva dogodila se kod žena mlađih od 60 godina unutar dva tjedna od cijepljenja.

Vezana vijest

AstraZeneca

Oni koji su primili cjepivo AstraZenece trebali bi potražiti liječničku pomoć ako razviju spomenutu nuspojavu i sljedeće simptome:

  • otežano disanje
  • bol u prsima
  • otekline na nogama
  • dugotrajni bolovi u trbuhu 
  • neurološki simptomi, uključujući glavobolje i zamagljen vid
  • sitni tragovi krvi ispod kože oko područja uboda

Sigurnosni odbor također je utvrdio da su prednosti cjepiva veće od rizika. "Na temelju trenutnih dokaza, specifični faktori rizika, poput dobi, spola ili ranijih medicinskih stanja tromboze, nisu potvrđeni. Zgrušavanje se bilježi u svim skupinama", rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Crooke na konferenciji za medije.

"Plauzibilno objašnjenje je da je to odgovor imuniteta na cjepiva, kao u slučaju poremećaja zgrušavanja krvi kod lijeka heparina", dodala je. 

Vezana vijest

sputnjik

Ministri zdravstva članica EU-a u srijedu održavaju sastanak nakon te objave EMA-e. 

EMA je istraživala izvješća o ekstremno rijetkim slučajevima zgrušavanja u mozgu, poznatih kao cerebralne tromboze venskih sinusa (CVST). U Europskoj ekonomskoj zajednici, sastavljenoj od članica Europske unije, Islanda, Lihtenštajna i Norveške, AstraZenecom je cijepljeno 9,2 milijuna ljudi.

U Ujedinjenom Kraljevstvu potvrđeno je 30 slučajeva, od kojih sedam sa smrtnim ishodom, na 18,1 milijuna cijepljenih do 24. ožujka.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!