Ostani doma
Koronavirus

Različito diljem EU

Španjolci će AstraZenecom cijepiti samo osobe starije od 60 godina

Španjolci će AstraZenecom cijepiti samo osobe starije od 60 godina
AP Images

Ipak, EMA je naglasila da prednosti cjepiva i dalje nadilazile rizike

Španjolsko ministarstvo zdravstva u srijedu je odlučilo cjepivom protiv koronavirusa AstraZenecom cijepiti samo osobe starije od 60 godina..

Tako je odlučeno nakon što su europski i britanski regulatori pronašli potencijalnu vezu između cijepljenja AstraZenecom i rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka u mozgu.

Vezana vijest

Vili Beroš

"Cjepivo AstraZeneca primjenjivat će se samo za osobe starije od 60 godina iako u Europskoj uniji postoje različita mišljenja", rekla je ministrica zdravstva Carolina Darias na konferenciji za novinare nakon sastanka regionalnih šefova zdravstva.

Ministri zdravstva članica Europske unije nisu u srijedu uspjeli dogovoriti zajedničke smjernice za upotrebu cjepiva AstraZeneca protiv covida-19 unatoč pozivima na koordinaciju među državama članicama kako bi se otklonilo nepovjerenje javnosti spram tog cjepiva.

Ministri su održali izvanredni virtualni sastanak neposredno nakon što je Europska agencija za lijekove (EMA) promijenila svoje smjernice o cjepivu AstraZenece nakon što je pronašla moguće veze s vrlo rijetkim slučajevima neobičnih krvnih ugrušaka.

Ipak, EMA je naglasila da prednosti cjepiva i dalje nadilazile rizike.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!