Ostani doma
Koronavirus

boostanje

Pfizer najavio i treću dozu cjepiva: Imunolog pojašnjava zbog čega je potrebno docjepljivanje

Pfizer najavio i treću dozu cjepiva: Imunolog pojašnjava zbog čega je potrebno docjepljivanje
Goran Stanzl/PIXSELL

Razina protutijela imuniziranih osoba s vremenom opada

Dok Hrvatska tek hvata korak u cijepljenju protiv koronavirusa s brojnim počeničkim poteškoćama, u svijetu se već govori kako bi cjepivo mogli dobivati jednom godišnje, kao ono protiv gripe. 

Najprije je to rekao direktor Pfizera Albert Bourla, i to ne samo kako je moguće da će treća doza biti potrebna 12 mjeseci nakon primjene druge doze, nego da bi moglo biti potrebno i godišnje docjepljivanje. 

"Novi koronavirus više izgleda kao virus gripe nego kao dječje paralize. Nadam se da ćemo ovog ljeta dobiti dopuštenje za dodatnu, booster dozu cjepiva kako bi se ljudi mogli dodatno cijepiti prije jeseni kako bi to razdoblje bilo normalno, a ne onakvo kakvo je bilo u proteklih šest mjeseci", rekao je Bourla. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Imunolog Zlatko Trobonjača rekao je za Večernji list da će biti potrebna i primjena treće doze, odnosno da će biti potrebno provesti postupak docjepljivanja možda i ranije od godine dana, i to iz dva razloga.

Vezana vijest

Gužva za cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu

"Prvi je razlog pojava visokozaraznih virusnih sojeva od kojih neki, poput južnoafričkoga i brazilskoga, dobrim dijelom izbjegavaju već razvijenoj imunosti protiv originalnog soja. Drugi razlog može biti posljedica pada razine protutijela u serumu imuniziranih osoba nakon šest mjeseci. Ova dva razloga u kombinaciji mogla bi dovesti do povećanja učestalosti infekcija u prethodno imuniziranih osoba, a to znači onih koji su cijepljeni ili onih koji su preboljeli bolest. Naime, u prvih nekoliko mjeseci nakon cijepljena titrovi protutijela u krvi su izuzetno veliki pa time pokrivaju i one sojeve koji donekle izbjegavaju imunosti bez obzira na to što višestruko slabije djeluju na njih nego na originalni soj. No, nakon šest ili više mjeseci od cijepljenja moguće je da bi pad titra mogao dovesti i do reinfekcije. Da bi se to spriječilo, trebat ćemo se docijepiti cjepivima posebno dizajniranima protiv novih sojeva, a pritom ponajprije mislim na južnoafričku i brazilsku varijantu", pojasnio je Trobonjača. 

Gužva na Velesajmu 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!