Ostani doma
Koronavirus

pratite na portalu

Božinović: ‘Uvode se nove mjere u dvije županije'. Capak: 'Do kraja lipnja sigurno ćemo cijepiti 55 posto građana'

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2529 novih slučajeva zaraze virusom

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2529 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16168. Među njima je 2 227 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 221 pacijent. Preminulo je 46 osoba. Održava se press konferencija Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske na kojoj će javnosti izvijestiti o novim informacijama vezanima uz koronavirus.

"Na respiratoru je 37 osoba više nego jučer", rekla je na početku konferencije Vera Katalinić Janković iz Ministarstva zdravstva. Zaključno s 22. travnjem utrošeno je 746 878 doza, a cijepljene su 593 972 osobe. Prvom dozom cijepljeno je  438 706 osoba, dok je drugom dozom cijepljeno 152 906 osoba. Za 2 360 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Među preminulima kod dvije osobe nije evidentiran komorbiditet, a prosječna dob preminulih je 73,5 godine. Najmlađa preminula osoba imala je 45 godina, rekla je Katalinić Janković. 

U proteklom tjednu u prvih pet dana imali smo 11082 novooboljelih. U ovom 11.047, što je za 0.3 posto manje nego u prošlom tjednu, rekao je Krunoslav Capak, dodavši da na ljestvici zemalja EU Hrvatska je trenutno na 25. mjestu, višu incidenciju imaju Švedska i Cipar. S jučerašnjim danom HALMED je zaprimio 1297 prijave nuspojave na Pfizer, 202 na Modernu i 1066 na AstraZenecu.

"Bolnički sustav je izložen velikom pritisku, jasno je da je to posljedica velikog porasta broja zaraženih od prije dva, tro tjedna. Postoje određena žarišta, ali solidarno odgovaramo na sve izazove. Nastojimo biti usklađeni. U Zagrebu je aktiviran plan usklađivanja bolničkog sustava", na početlu je rekao ministar Beroš.

Apelirao je ovom prilikom na sve sugrađane da poštuju mjere te će  tako najbolje zaštititi zdravstveni sustav RH.

"Kad će dolaziti veće količine cjepiva, u svibnju 230.000 doza cjepiva tjedno. Osigurali smo lanac upravljanja procesom cijepljenja, vode ga lokalni koordinatori na županijskom nivou, a njima moraju svi biti na raspolaganju, domovi zdravlja, liječnici iz ordinacija, domova, bolnica, liječnici, svi oni su na dispoziciji koordinatorima  koji procjenjuju opseg i broj cjepnih punktova. Potpuno je jasno da je cijepljenje od iznimne važnosti i naš prioritet. U izradi je i akcijski plan za kritične skupine", rekao je Beroš.

Nakon toga progovorio je o reformi u zdravstvu: "Mediji traže odgovore na pitanja o njoj. Na njoj se najozbiljnije radi već više od pola godine te se usuglašavaju  određene stvari među resorima. Javnost će biti na vrijeme informirana o svim elementima koji će biti u reformi. Od osnovne važnosti je financijska stabilizacija zdravstvenog sustava. Tu smo napravili velik korak dogovorom s veledrogerijama do kraja godine, a naša je obaveza u tom roku utemeljiti promjene koje će sustav učiniti financijski stabilnijim. HZZO mora analizirati nabavu i potrošnju lijekova, ona mora biti u skladu s potrebana pacijenata ali i našim mogućnostima".

Naglasio je kako se refora zdravstva se nije događala desetljećima, i zamolio je  medije da zajedno radeo na rješavanju ovih pitanja.

"Sazrijelo je vrijeme za promjene u zdravstvenom sustavu", rekao je Beroš.

"Kao ministar sam sve prihvatio, imam podršku članova Vlade, premijera ali i od oporbe očekujem konstruktivne prijedloge koji će biti uvaženi. Kao ministar želim svu snagu uložiti u taj proces. Molim i medije da zajedno radimo u ovom interesu", rekao je Beroš, dodavši da misli da nije dobro da se građani javljaju liječnicima koji kažu da nije njihova dužnost građane prijaviti na cijepljenje.

"Iznimno je važno da intenziviramo cijepljenje. Plan je da do kraja lipnja to bude 50-55 posto populacije, molim sve obiteljske liječnike koji to ne rade, da ne upućuju svoje pacijente na online platformu", rekao je Beroš.

"Stožer je danas donio četiri odluke, za Zagrebačku županiju se produljuju mjere. Za Dubrovačku se ublažavaju u dijelu županije. U dvije županije se uvode nove mjere, jedna je Osječko-baranjska. Tamo se zabranjuje posjeta korisnicima domova za starije i obaveza nošenja maski i na otvorenom gdje je nemoguće držati razmak. Zatim u  Požeško-slavonskoj županiji se zabranjuje iznajmljivanje domova za sve vrste privatnih okupljanja, a nalaže se i pojačane mjere kontrole provođenja mjera", naglasio je Božinović.

Capak je naglasio da ne vidi nikakav problem u provođenju cijepljenja te da se svako cijepljenje koje se provodi  stalno preispituje.

"Uvjeravam vas da će svako cjepivo koje dođe biti utrošeno i da ćemo cijepiti maksimalno koliko je moguće da ga utrošimo. HZJZ nema nijedne doze cjepiva, sve smo utrošili za ovaj tjedan, jedva čekamo ponedjeljak da dođe Pfizer da krenemo dalje. U Dubrovačkoj županiji je danas krenulo cijepljenje turističkih djelatnika, nisu imali nijednu dozu pa su uzeli iz rezervi HZJZ-a. Je li sad netko dobio od 30 godina ili nije, to ćemo ispraviti u sljedećim tjednima ispraviti. Cijepi se svugdje, imamo četiri tipa cijepljenja. Spremni smo u svakom momentu kad dođu više cjepiva to pojačati i cijepit ćemo do kraja lipnja sigurno 55 posto populacije, a možda i više", rekao je Capak.

Beroš je naglasio da će se morati pojačati aktivnosti kad dođu veće količine cjepiva.

“Županijski koordinatori su nadležni za sve u njihovim županijama, oni su odgovorni za sve, imaju odgovorne ruke i našu punu podršku. Svi zdravstveni i nezdravstveni djelatnici, domovi zdravlja, bolnice, zavodi za hitnu medicinu i privatni djelatnici, ako će to trebati, moraju aktivno sudjelovati u cijepljenju. Znamo koliko će cjepiva dolaziti u pojedine županije i oni su svjesni potrebe organizacije, zato smo nekid dan razgovarali i sa županima", rekao je Beroš, dodavši da se pripremaju na dolazak većih količina cjepiva. 

"Ako one dođu a mi nismo spremni, napravili smo loš posao. U Zagrebu će se na vrhu opterećenja trebati utrošiti 40.000 doza. U potpunosti nam u Zagrebu kažu da su spremni na sve, a mi stojimo i logistički i drugačije uz njih, ako će trebati bilo kakvu pomoć", rekao je Beroš.

Na upit koliko možemo biti zadovoljni ciljem od 55 posto cijepljenih do kraja lipnja capak je rekao: "Rekli smo 55 posto do kraja lipnja, a tijekom ljeta će se naravno to nastaviti. Količine cjepiva će i dalje pristizati i kontinuirano će se cijepiti. Ta procjena je na temelju obećanih doza od farmaceutske industrije. Kad potrošimo te doze koje bi trebale doći, to će biti tih 55 posto odraslog stanovništva. Ako dođe više doza, cijepit ćemo i više", rekao je Capak.

Također rekao da je HZJZ proveo serološku studiju na 1500 ispitanika, u svim županijama i svih dobnih skupina te da je otkriveno da je oko 25 posto osoba došlo u kontakt s virusom odnosno da su preboljeli.

"Radili smo i neutralizacijski test, što znači da je 80 posto od tih 25 posto imuno, to znači da neće oboljeti ako dođu u kontakt s virusom. Visok udio u tih 25 posto su imuni. Ako računamo i cijepljenje, tijekom ljeta bi trebali biti između 70 i 80 postoi imunih u Hrvatskoj", rekao je Capak.

Na upit o novim punktovima u Zagrebu Beroš je rekao da je apsolutno za to, dodavši da to ovisi o procjeni gradskih zdravstvenih vlasti.

"Kao ministar mislim da nema vikenda, nema subote ili nedjelje. Mi smo u epidemiji i moramo znati odgovoriti na te okolnosti. Riječ je o odgovornosti lokalnih koordinatora, ali ni mi ne bježimo od svoje odgovornosti. Mislim da bi trebalo cijepiti i subotom i nedjeljom", rekao je Beroš.

Na upit jesu li krizme i pričestim mini-žarišta Božinović je rekao da oni stalno upućuju da se suzdržavamo od većih okupljanja: "Vjerske službe ako se pridržavaju mjera, ne bi trebale pridonositi širenju epidemije. Ali privatna okupljanja koja se događaju nakon pričesti i krizmi mogu biti problem. Vidim da su se neki županijski stožeri i biskupije dogovorili da se na to ne ide. Ja to pozdravljam. Sva okupljanja, a posebno privatna su ograničena jer za to postoji ozbiljan razlog. Molimo sve da izbjegavaju privatna okupljanja jer ona predstavljaju najveći rizik".

O drugoj fazi cijepljenja Capak je rekao da se ne može zaustaviti prelazak na treću fazu jer se mora potrošiti cjepivo: “Svatko tko ima pravo na cijepljenje se može javiti, mi ćemo upotrijebiti još jedan mehanizam, a to je  javni poziv, da kažemo da svi stariji od 65 godina mogu doći na javni punkt i da se mogu cijepiti. Liječnici obiteljske medicine možda još nisu ispraznili sve svoje spiskove, ali sad kad dolaze veće količine cjepiva će se moći svi cijepiti".

Alemka Markotić naglasila je kako samo cijepljenje nije 100 posto potvrda da se možemo ponašati neodgovorno dok virus cirkulira i dok još postoji veliki postotak necijepljenih, osobito ako se radi o postojećim ili novim sojevima.

"Važno je znati da već prva doza pruža visoku zaštitu prije svega od smrtnog ishoda, a djelomično i od težeg oblika bolesti. Primjećujemo da smo imali bolesnike koji su cijepljeni jednom dozom, neki od njih i drugom dozom, te su ni su imali blaži oblik i ako su bili stariji, nije bilo težih posljedica. Neki od njih koji su cijepljeni dva puta, imali su pozitivan nalaz i bili su hospitalizirani zbog opservacija i vrlo brzo su bili pušteni doma. Cijeli svijet ide u tom smjeru da je važnije ljude zaštititi barem jednom dozom", rekla je Markotić.
Na upit je li točno da je prvih 3000 prijavljenih na Cijepise ispalo s popisa za cijepljenje Beroš je rekao da  zna za postojanje dvije greške dosada.

"Prvi događaj nije bila greška to je bio prekid testnog funkcioniranja platforme. Druga je greška bila da su se pozivali mlađi zbog tehničkih konotacija. Bilo je rečeno da će se tih 3 ili 4 tisuće biti u bazi zainteresiranih za cijepljenje. Vjerujem da je to ispravljeno, ali mogu još provjeriti", rekao je Beroš.

Capak je rekao da će zamoliti informatičare da provjere tu informaciju.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!