Ostani doma
Koronavirus

zgrušavanje krvi

Žele više informacija: Španjolska odgađa za mjesec dana drugu dozu AstraZenece za mlađe od 60 godina

Žele više informacija: Španjolska odgađa za mjesec dana drugu dozu AstraZenece za mlađe od 60 godina
Shutterstock

Španjolska vlada predviđa do kraja kolovoza cijepiti 70 posto stanovništva

Španjolska je u petak odlučila odgoditi za dodatna četiri tjedna razmak između dviju doza cjepiva protiv covida-19 AstraZenece za osobe mlađe od 60 godina dok skupi "što više informacija" o tom cjepivu.

Produžen razmak

Među oko 3,7 milijuna ljudi u Španjolskoj koji su primili prvu dozu, mlađi od 60 godina čekaju još jednu odluku o proizvodu englesko-švedskog laboratorija, čija upotreba je izazvala rijetke, ali ozbiljne slučajeve zgrušavanja krvi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Španjolske zdravstvene vlasti su odlučile na 16 tjedana, s ranijih 12, produžiti razmak između dviju doza, kako bi "raspolagale s više informacija i mogle donijeti odluku koja jamči sigurnost cijepljenja", objavilo je ministarstvo zdravstva u priopćenju. 

Odluku je donijelo povjerenstvo za javno zdravstvo koje sačinjavaju ministarstvo zdravstva i zdravstvene vlasti raznih regija u zemlji. 

Vezana vijest

niko pulić

Naglasivši da prva doza cjepiva donosi zaštitu od "oko 80 posto" i da su "sva cjepiva sigurna za skupine kojima su namijenjena", zdravstvene vlasti navode da se žele, poput Irske, voditi "načelom opreza". 

Pričekat ćemo "informacije iz istraživanja koja su u tijeku i iskustva drugih zemalja", dodaju u priopćenju koje također šalje poruku "umirenja osobama mlađim od 60 godina koje sada čekaju drugu dozu".

Ministarstvo zdravstva podsjeća da osobe koje su primile prvu dozu AstraZenecina cjepiva i koje su imale covid "ne moraju primiti drugu dozu". 

Španjolska vlada predviđa do kraja kolovoza cijepiti 70 posto stanovništva. 

Do sada u zemlji je s dvije doze cijepljeno nešto više od 9,3 posto (4,4 milijuna) od 47 milijuna stanovnika.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!