Ostani doma
Koronavirus

stav znanstvenika

Đikić o samo jednoj dozi cjepiva za preboljele: 'Tako se može dovesti u pitanje povjerenje u cjepivo'

Đikić o samo jednoj dozi cjepiva za preboljele: 'Tako se može dovesti u pitanje povjerenje u cjepivo'
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Nitko ne zna koje nove varijante i sojevi se razvijaju u Indiji, smatra Đikić

Što se tiče indijskog soja, prof. dr. sc. Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu misli da nitko ne zna točno koje nove varijante i sojevi se razvijaju u Indiji zbog trenutačne krize.

''Količina zaraze u Indiji ogromna je i vjerujem da mora postojati niz mutanata Cov2, ali u nedostatku tehnologija sekvenciranja toga nismo svjesni. Čak je i za prijavljenu indijsku varijantu B.1.617 (E484Q i L452R u proteinu S) veličina uzorka koja potvrđuje njegovu prevalenciju nije dovoljno velika da bi se potvrdilo je li ova varijanta isključivo odgovorna za povećanu stopu zaraze. Naravno, brojni slučajevi UK i južnoafričke varijante također su zabilježeni u Indiji te je moguće i križanje tih do sada poznatih varijanti'', rekao je  Đikić za Večernji list

Vezana vijest

Ugur Sahin

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Znanstvenik se osvrnuo i na izjave o primjeni samo jedne doze cjepiva za one koji su već preboljeli COVID-19.

''Imamo veliki broj ljudi koji misle da su zaštićeni, a zapravo nemaju dovoljan titar ni adekvatan stanični imunosni odgovor. Takvim izjavama možemo dovesti u pitanje program cijepljenja i povjerenje u cjepiva. Neodgovorno je davati takve izjave za širu javnost bez konkretnih znanstvenih podataka i pravog plana i strategije. Ne postoje do sada ozbiljne studije koje bi preporučivale takve odluke. To ne pridonosi realnom i stabilnom kolektivnom imunitetu te sigurnosti i dugotrajnoj zaštiti građana. Upravo zbog toga ne trebamo se čuditi ako u budućnosti sve više cijepljenih osoba ponovno dobije COVID-19'', kazao je Đikić.
 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!