Ostani doma
Koronavirus

kombiniranje cjepiva za covid

Stigli su prvi rezultati velikog istraživanja - što se događa ako u prvoj dozi dobijete AZ, a u drugoj Pfizer: 'Ovo je intrigantno'

Stigli su prvi rezultati velikog istraživanja - što se događa ako u prvoj dozi dobijete AZ, a u drugoj Pfizer: 'Ovo je intrigantno'
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

I u Hrvatskoj se postavilo pitanje što će biti s onima koji su primili prvu dozu AstraZenece ukoliko ne stignu nove količine

Od kad su se pojavili problemi s cjepivom AstraZenece, razmišljalo se o mogućnosti miješanja cjepiva, a rezultati novog, opsežnog istraživanja pokazali su da će odrasle osobe vjerojatno imati blage ili umjerene nuspojave nakon miješanja doza AstraZenece i Pfizera.

Mnoge su zemlje ograničile upotrebu AstraZenecinog cjepiva, neke su ga poput Norveške izbacile iz upotrebe, a i u Hrvatskoj se postavilo pitanje što će biti s onima koji su primili prvu dozu AZ-a ukoliko ne stignu nove količine, odnosno ako nakon lipnja doista bude obustavljena nabava toga cjepiva na razini EU-a, što se spominjalo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema preliminarnim rezultatima novog istraživanja koji su objavljeni u medicinskom časopisu Lancet, čini se da to ne bi trebao biti problem i da nema zapreka da se u drugoj dozi nakon AstraZenece daje Pfizerovo cjepivo.

Kod kombiniranja tih dvaju cjepiva zabilježene su nuspojave - zimica, glavobolja i bolovi u mišićima, ali ipak nešto češće nego kad su obje doze od istog proizvođača.

Sve nuspojave bile su ipak kratkotrajne.

Vezana vijest

Cjepivo, koronavirus

"To je zaista intrigantno otkriće i ne baš posve očekivano", rekao je prof. Matthew Snape iz Oxfordske skupine za cjepivo, piše BBC.

Studija Com-Cov pokrenuta je u veljači kako bi se vidjelo može li kombinacija dva različita cjepiva u dvije doze pružiti dugotrajniji imunitet i bolju zaštitu od novih varijanti ili jednostavno omogućiti klinikama zamjenu cjepiva ako se opskrba prekine.

Kanadske provincije Ontario i Quebec priopćile su kako planiraju u bliskoj budućnosti miješati cjepiva, uslijed neizvjesnosti oko pošiljki cjepiva Oxford-AstraZeneca, ali i zbog potencijalne opasnosti od stvaranja krvnih ugrušaka.

Vezana vijest

Cjepivo, Johnson&Johnson

U istraživanju je sudjelovalo 830 dobrovoljaca iznad 50 godina. Svaki deseti koji je dobio dvije doze AstraZenece u razmaku od četiri tjedna, prijavio je zimicu. Onih koji su isti simptom prijavili, a dobili su po jednu dozu AZ i Pfizera bilo je 34 posto. Iste razlike pojavile su se i kod drugih nuspojava kao što su umor, glavobolja, malaksalost i bolovi u mišićima.

U travnju je studija proširena sa još 1050 dobrovoljaca na kojima se testiraju kombinacije cjepiva Moderna i Novavax Covid uz AstraZenecu i Pfizer.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!