Ostani doma
Koronavirus

mogućnost zamjene

Kanada odobrila promjenu cjepiva za COVID-19 kod primanja druge doze

Kanada odobrila promjenu cjepiva za COVID-19 kod primanja druge doze
AP Images

Kombinacija cjepiva različitih proizvođača nije nepoznata: primjenjuje se kod gripe i hepatitisa A

Znanstveni odbor koji savjetuje kanadsku vladu o cjepivima dao je u utorak odobrenje za promjenu cjepiva za covid-19 kod primanja druge doze.

Osobe koje su primile prvu dozu AstraZenecina cjepiva mogu primiti ili drugu dozu istog proizvođača, ili cjepivo s glasničkim RNK-om (Pfizer-BioNTech ili Moderna), priopćio je nacionalni konzultativni odbor za imunizaciju (CCNI).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kanađanima koji su primili prvu dozu cjepiva s glasničkim RNK-om, kod druge doze trebalo bi ponuditi isto cjepivo, ali ako ono nije dostupno može im se ponuditi drugo cjepivo s glasničkim RNK-om.

Vezana vijest

Cijepljenje, vojska, Velika Britanija

"Mogućnost zamjene cjepiva znači da možete primiti prvu dozu cjepiva i kod druge doze u punoj sigurnosti primiti drukčije cjepivo kako bi se docijepili i osigurali optimalnu zaštitu od covida-19", rekao je Howard Njoo, zamjenik glavnog epidemiologa na saveznoj razini.

CCNI dodaje da je u donošenju preporuke imao na umu rizik od opasnih krvnih ugrušaka od AstraZenecina cjepiva.

Ujedno ističe da takvo miješanje može stvoriti "mogućnost kratkoročnog pojačanja nuspojava (...), napose glavobolje, osjećaja umora i opće slabosti".

Kombinacija cjepiva različitih proizvođača nije nepoznata: primjenjuje se kod gripe i hepatitisa A, dodaje odbor. Odluka o provedbi ove preporuke u nadležnosti je kanadskih pokrajina.

Vezana vijest

AstraZeneca

Neke pokrajine su u svibnju odlučile da će iz opreza obustaviti primjenu AstraZenecina cjepiva kod osoba koje trebaju primiti prvu dozu zbog porasta broja slučajeva tromboze povezanih s cjepivom.

No ono se i dalje primjenjuje kod onih koji su primili prvu dozu AstraZenece i žele drugu dozu istog cjepiva.
 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!