Ostani doma
Koronavirus

Dugotrajni imunitet

Nova studija pokazala kako bi Pfizerovo i Modernino cjepivo moglo štititi doživotno od zaraze Covidom-19

Nova studija pokazala kako bi Pfizerovo i Modernino cjepivo moglo štititi doživotno od zaraze Covidom-19
Shutterstock

Moguće je da se cijepljeni neće morati docjepljivati, čak unatoč mutacijama virusa


Nova studija objavljena je danas u časopisu Nature i govori da je moguće da cjepiva protiv Covida-19 koja su napravile tvrtke Pfizer i Moderna pružaju doživotnu zaštitu od te bolesti, prenosi New York Times.

Znanstvenici su otkrili da su osobe koje su primile obje doze bilo kojeg od tih cjepiva razvile snažan i postojan imunološki odgovor na covid. Uz to, pokazalo se da su neutralizirajuća antitijela koja proizvode učinkovita u borbi protiv dvije varijante koronavirusa SARS-CoV-2. Sve to upućuje na to kako bi primatelji tih cjepiva mogli imati dugotrajan imunitet - višegodišnji, a možda čak i doživotni. Moguće je da se neće morati docjepljivati, ni unatoč mutacijama virusa. 

U istraživanju učinkovitosti Pfizerovog i Moderninog cjepiva protiv covida-19 sudjelovala je 41 osoba, od kojih je osam prethodno bilo zaraženo koronavirusom.

Znanstvenici su u sklopu istraživanja proučavali limfne čvorove, žlijezde koje proizvode memorijske limfocite B, stanice imunološkog sustava koje pamte prijetnje s kojima se čovjek susreće. Zahvaljujući upravo tim stanicama, imunološki sustav može brže distribuirati antitijela za ponovnu borbu s tom istom prijetnjom.

Iako su u studiji sudjelovale osobe koje su primile Pfizerovo cjepivo, znanstvenici sugeriraju da se može odnositi i na Modernino budući su rađene po istom principu. 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!