Ostani doma
Koronavirus

REZULTATI I NISU NAJBOLJI

Delta soj do kraja ljeta zavladat će Europom: Evo koja su se cjepiva i koliko pokazala učinkovitima protiv njega

Delta soj do kraja ljeta zavladat će Europom: Evo koja su se cjepiva i koliko pokazala učinkovitima protiv njega
PIxsell/Shutterstock

Prema novim informacijama ministarstva, efikasnost Pfizerovog cjepiva se značajno smanjila posljednjih nekoliko tjedana

S obzirom na to da raste zabrinutost oko delta soja koronavirusa i to na globalnoj razini, mnogi se pitaju jesu li i u kojoj su mjeri postojeća cjepiva efikasna protiv njega.

I na konferenciji Nacionalnog stožer u petak dr. Alemka Markotić kazala je da se očekuje da će delta soj do kraja kolovoza postati dominantan u Euorpi kojom sada "vlada" britanski soj, odnosno alfa.  

Vezana vijest

Stožer

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Velika Britanija i Izrael su dvije zemlje s najvišim brojem cijepljenih, a bilježe nagli rast broja slučajeva zaraze nakon višemjesečnog pada. Ipak, statistika zdravstvenih agencija navedenih zemalja ukazuje na to kako se delta soj više širi među necijepljenima te da su cijepljeni među inficiranima u daleko manjem riziku od teške kliničke slike i smrti.

Što se tiče službenih znanstvenih podataka i studija o efikasnosti cjepiva protiv delta soja, oni su trenutno ograničeni.

Općenita efikasnost cjepiva

U kliničkim ispitivanjima, za Modernino cjepivo prijavljeno je 94,1 posto efikasnosti u sprječavanju covida-19 kod ljudi koji su primili obje doze. Rečeno je kako je Pfizerovo cjepivo efikasno 95 posto.

Johnson i Jonhson cjepivo nudi snažnu zaštitu od onoga što je najvažnije - ozbiljne bolesti, hospitalizacija i smrti. Jedna doza bila je 85 posto efikasna protiv najtežeg oblika covida.

Utvrđena efikasnost cjepiva AstraZeneca kod sprječavanja simptomatske bolesti kod alfa soja je 74 posto, dok je nedavno istraživanje provedeno u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pokazalo kako je rusko cjepivo Sputnjik V efikasno 97,8 posto nakon dvije doze.

Kinesko cjepivo Sinovac je na ispitivanjima u Brazilu imala efikasnost oko 50 posto protiv simptomatskog covida, a 100 posto uspješnosti protiv razvijanja teškog oboljenja. Sinpharmova efikasnost u oba slučaja je procijenjena na 79 posto.

Koliko su cjepiva efikasna protiv delta soja?

Iako su studije pokazale kako dostupna cjepiva djeluju protiv novih sojeva, uključujući i delta soj, sva dvokomponentna cjepiva pružaju znatno veću zaštitu nakon druge doze.

Znanstvenici u Engleskoj su proučavali efikasnost Pfizerovog i AstraZenecinog cjepiva protiv delte, u usporedbi s alfa sojem, znanom kao britanski soj. Cjepiva su štitila one koji su cijepljeni s obje doze, ali njihova efikasnost nije bila tolika kod onih s jednom dozom. Nedavno istraživanje je pokazalo kako je Pfizerovo cjepivo bilo efikasno 84 posto nakon druge doze, ali samo 34 nakon prve.

Podaci koji su stigli iz Izraela nešto su lošiji. Prema novim informacijama ministarstva, efikasnost Pfizerovog cjepiva se značajno smanjila posljednjih nekoliko tjedana. S obzirom na to da se proširio delta soj, pa je od 6. lipnja efikasnost cijepljenja u sprječavanju infekcije pala na 64 posto u odnosu na 95,3 koliko je iznosila kad je alfa soj bio dominantan.

Vezana vijest

Pfizer

Novi podaci Javnog zdravstva Engleske (PHE) pokazali su kako je AstraZenecino cjepivo zablježilo uspjeh od 64 posto protiv delta soja, ali efikasnost joj raste na 86 posto kada je riječ o sprječavanju hospitalizacije i smrti.

Moderna je nedavno objavila rezultate novog istraživanja koji su pokazali da je njeno cjepivo proizvelo zaštitu u laboratorijskim uvjetima protiv delta soja i ostalih koji trenutno kruže.

Trenutno je malo podataka na raspolaganju koji pokazuju efikasnost Johnson i Johnson cjepiva u zaštiti od delta soja, iako se vjeruje kako jednokratno cjepivo nudi određenu zaštitu. Pojedini znanstvenici je procjenjuju na 60 posto.

Podaci o Sputnjiku V su oskudni, ali tvorci tog cjepiva uvjeravaju građane kako je ono efikasno i protiv delta soja. Ruski investicijski fond priopćio je sredinom lipnja kako je Sputnjik V efikasniji protiv delta soja od "ostalih cjepiva koja su prošla znanstvena ispitivanja".

Vezana vijest

Cjepivo

 

Treća doza

Zdravstvenici već neko vrijeme upozoravaju kako se novi sojevi šire pa bi potpuno imune trebalo cijepiti trećom, booster dozom. Neke zemlje su se već odlučile na ovaj korak kako bi kontrolirali situaciju nad delta sojem.

Vezana vijest

Šmit

Turska, koja je zabilježila nekoliko stotina slučajeva delta varijante i koja je stanovništvo cijepila ponajviše kinekim cjepivima, uvela je kampanju cijepljenja trećom dozom. Turske vlasti navode kako je to strategija za konačni povratak u staro normalno, a prioritet su zdravstveni radnici i osobe starije od 50 godina.

Izraelska vlada, čije će dvije studije uskoro pružiti dragocjene informacije o dužini zaštite koju nude cjepiva, navodno će preporučiti imunokompromitiranim građanima da prime i treću dozu Pfizer cjepiva.

Britanska nacionalna zdravstvena služba dobila je zeleno svjetlo da isplanira program booster doze kako se bude približavala. Prema mišljenju stručnjaka, više od 30 milijuna najugroženijih trebalo bi primiti treću dozu, prenosi Blic.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!