Ostani doma
Koronavirus

borba s koronavirusom

Uspjeh našeg znanstvenika: Uspješno izolirano antitijelo koje reagira na Delta soj novog koronavirusa

Uspjeh našeg znanstvenika: Uspješno izolirano antitijelo koje reagira na Delta soj novog koronavirusa
Shutterstock

To novo antitijelo sada je u fazi kliničkog istraživanja

Rekombinantno humano antitijelo protiv COR-101 protiv novih varijanti koronavirusa SARS-CoV-2, konkretno Delta varijante razvili su Tehničko sveučilište u Braunschweigu, biotehnološka kompanija Yumab te Helmholtz centar za infektivna istraživanja. Jedan od zaslužnih znanstvenika je i naš prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain. To novo antitijelo sada je u fazi Ib/II kliničkog istraživanja gdje se provjerava učinkovitost na srednje teškim i teškim oblicima bolesti COVID-19.

Prvo s genetska indormacija imunih stanica koje stvaraju antitijela na SARS-CoV-2 izolirana je iz krvnih uzoraka oboljelih od COVIDa-19, piše Večernji list. Ti su geni korišteni za stvaranje velike baze prikaza proteina na česticama bakteriofaga. Tim je postupkom prepoznato gotovo 200 jedinstvenih ljudskih antitijela koja se vežu za domenu vezivanja receptora proteina šiljastog nastavka koronavirusa SARS-CoV-2.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''U velikom screeningu protutijela moj suradnik Ulfert Rand je identificirao nekolicinu koja djeluje protiv virusa čak i pri niskim dozama, ispod jedno mikrograma po mililitru. Zbog niske toksičnosti u životinjama, jedno je odabrano za daljnji razvoj. To protutijelo su moji studenti testirali u nekoliko neovisnih pokusa na miševima i utvrdili dozu koja štiti miševe od COVID-19 infekcije i bolesti. S time smo otvorili put kliničkim testiranjima koja se trenutno vrše na dobrovoljcima. Imali smo u našem radu i veliku sreću: brojna testiranja smo započeli još prošle godine, i stoga smo koristili virusne izolate iz 2020, ali su se u međuvremenu pojavile nove dominantne varijante koje su mutirale područja koja protutijela prepoznaju na proteinu šiljka'', rekao je prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain.

Vezana vijest

koronavirus cjepivo

''Na naše iznenađenje i sreću, naše protutijelo i dalje prepoznaje vrlo efikasno protein šiljka Delta varijante. Hoće li djelovati i protiv virusa u predkliničkim i kliničkim uvjetima je posao koji je još pred nama. Još nešto što mi je važno: Ja djelujem kao konzultant firme CORAT koja razvija ovo protutijelo da bi ga dovela na tržište, stoga imam i financijsku korist od ovog projekta. Mislim da je to važno naglasiti da bi bio transparentan oko mogućeg konflikta interesa, dodao je Čičin-Šain.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!