Ostani doma
Koronavirus

protiv covida-19

Objavili podatke: Modernino cjepivo učinkovito 93 posto tijekom šest mjeseci

Objavili podatke: Modernino cjepivo učinkovito 93 posto tijekom šest mjeseci
Shutterstock

Međutim, podaci ne uključuju učinak cjepiva protiv zaraznije delta varijante koronavirusa

Moderna Inc objavila je u četvrtak da je njezino cjepivo protiv covida-19 učinkovito oko 93 posto tijekom šest mjeseci nakon druge doze, bez značajnih promjena nakon kliničkog testiranja.

Međutim, podaci ne uključuju učinak cjepiva protiv zaraznije delta varijante koronavirusa, koja je uzrokovala porast zaraženih među cijepljenim osobama.

S obzirom na utjecaj delta varijante i očekivanja da će zaštitna antitijela slabjeti, kompanija kaže da očekuje da će ove zime biti potrebni boosteri.

Moderna, uz Pfizer i BioNTech, koji proizvode slična cjepiva tehnologije mRNA, zalaže se za boostere, iako javnozdravstveni dužnosnici pozivaju na više dokaza da je potrebno docjepljivanje. 

Vezana vijest

emmanuel macron

Brzo šireća delta varijanta, sada dominantna u mnogim zemljama, uzrokovala je porast u hospitalizacijama te je narastao broj umrlih među onima koji se nisu cijepili.

Predsjednik Moderne Stephen Hoge rekao je u intervjuu da se podaci o učinkovitosti od 93 posto odnose na razdoblje do ožujka ove godine. 

"Čini se da imamo dugotrajnu učinkovitost", rekao je Hoge. "No trenutno ne znamo što se događa s delta varijantom, a posebno po pitanju eksplozije slučajeva koja se dogodila u lipnju i srpnju."

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!