Ostani doma
Koronavirus

jeftinije od postojećih

Hrvatska je naručila novo cjepivo. Ivan Đikić za RTL otkriva detalj zbog kojeg bi se antivakseri mogli predomisliti

Uz postojeća, mRNA i vektorska, na raspolaganju će uskoro biti i nova vrsta cjepiva - proteinsko

Hrvatskoje je i danas gotovo 1400 novozaraženih i još uvijek ni 50 posto cijepljenih dvjema dozama, naručila je nešto više od 300 tisuća doza novog, proteinskog cjepiva.

Trebalo bi biti jako učinkovito, jeftinije od postojećih i s vrlo malo nus pojava. Čeka se odobrenje agencije za lijekove, a Ivan Đikić za RTL otkriva i najvažniji detalj zbog kojeg bi se i antivakseri mogli odlučiti na cijepljenje.

Vezana vijest

cijepljenje, koronavirus

Uz postojeća, mRNA i vektorska, na raspolaganju će uskoro biti i nova vrsta cjepiva - proteinsko. Tko će se i kada moći njime cijepiti, još nije poznato.

"Mi još ne znamo kakav će registracijski dokument ići prema EMA-i i nemamo puno podataka o tom cjepivu, ali najavljeno je da je to cjepivo s izrazito malo nuspojava. BLIC Najavljuje se da će biti prilično učinkovito i jeftinije", rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

"Pitanje je u budućem periodu što će praksa pokazati i da li će ta proteinska cjepiva imati prednost u docijepljivanju ili bilo čemu. Važno je naglasiti još uvijek učimo, razvijamo nove tehnologije, nova cjepiva u konačnici i nove lijekove", objašnjava Vili Beroš (HDZ) ministar zdravstva.

Vezana vijest

Koronavirus epruvete

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Hrvatska je naručila nešto više od 300 tisuća doza. Naručile su ga i druge europske države, a najviše Njemačka.

"Mi nemamo puno informacija o tom cjepivu ali s obzirom da su se oni odlučili na tako velike količine pretpostavljamo da imaju više informacija od nas. BLIC
Ako se to cjepivo pokaže dobrim i ako će bolje djelovati na varijante koje dolaze pokušat ćemo naručiti više", kaže Capak.

Europska agencija za lijekove ocjenjuje proteinska cjepiva dvaju proizvođača. Znanstvenik Đikić objašnjava o kakvom je cjepivu riječ. "Velika prednost ovog cjepiva je što nema nikakvog genetskog materijala, radi se samo o pročišćenom proteinu koji možemo uštrcati i na temelju toga stvaramo protutijela i stanični imunitet", rekao je.

Ne isključuje mogućnost kombinacije jedne i druge vrste cjepiva. Smatra da bi proteinsko moglo potaknuti na cijepljenje i one koji to sada odbijaju.

"To je važno za ljude koji imaju bilo kakav strah da će vektorska ili mrna vakcina uči u njihov organizam imati bilo kakve štete iako to ne postoji, ali ovo cjepivo će maknuti i tu dilemu i moći će ga koristiti bez ikakvog straha", kaže Đikić.

Dok čekamo nove doze cjepiva, Hrvatska na zalihi ima nešto više od 450 tisuća doza, a radi se i na modelima prodaje i doniranja viškova. S trećom dozom, poručuju iz Stožera, još ćemo pričekati.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!