Ostani doma
Koronavirus

dobno ograničenje

Pedijatar o cijepljenju djece mlađe od 12 godina: 'To je samo pitanje vremena'

Pedijatar smatra da ne smijemo zanemariti psihosocijalne posljedice samoizolacije

Zabrinjava i podatak da među novozaraženima udio mladih od 10 do 19 godina - raste. No mnogi roditelji su i dalje u dilemi.

''Cijepljenje djece je definitivno perspektiva. Za sad imamo dobno ograničenje od 12 godina. Za sve dodatne informacije vrlo je uputno otići na web stranice HZJZ-a, potrudili su se detaljno i jasno dati sve temeljne informacije'', rekao je pedijatar Milivoj Jovančević.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Bitno je cijepljenje djece iz više razloga, jedno je smanjenje broja oboljelih, smanjenje mogućnost prijenosa i  postizanje kolektivnog imuniteta. No ne smijemo smetnuti s uma i rezultate nedavnih istraživanja kako samoizolacija djeluje na psihosocijalno
i edukacijsko zdravlje djece. Znamo da ako dijete dođe u kontakt s oboljelim, a to vidimo gotovo svakodnevno, da ako je cijepljeno ne mora ići u samoizolaciju'', rekao je pedijatar.

Vezana vijest

Djeca, cjepivo, ciijepljenje

Time se rađa i još jedna dimenzija. Jovančević vjeruje da je cijepljenje djece mlađe od 12 godina samo pitanje vremena. 

Kako se samo čekaj u odobrenja, jer su klinička istraživanja gotova. 

''Mislim da su cjepiva mRNA budućnost i za očekivati je da će u kratkom vremenu proširiti indikacija, ne samo na djecu do 5 godina, nego i na mlađe'', rekao je pedijatar.

Prema uputama HZJZ, jako je preporučjivo cijepiti djecu koja imaju neke kronične bolesti. Za djecu koja su preboljela koronu, Jovančević kaže da bi bilo dobro da se docijepljuju, no pitanje je u kojem roku. 

''Vidjeli smo kod odraslih da nakon 6, 9 ili 10 mjeseci ta zaštitnost opada, međutim čini se da djeca puno bolje reagiraju, no još nemamo podatke koliko će trajati zaštita od toga. Mislim da dijete koje je preboljelo covid nakon 4-5 mjeseci će biti u poziciji
da bi bilo mudro dati cjepivo'', smatra liječnik.

Pedijatar je rekao kako je neobično su postcovid sindromi. 

''Imate dijete koje uopće ne zna da je preboljelo covid, koje nije imalo nikakvih simptoma, i nakon toga je razvilo jedan imuni poremećaj.  Gdje je došlo do komplikacija sa strane srčanog mišića, bubrega...Te komplikacije koje se javljaju usred promijenjenog imuno odgovora su nešto o čemu ćemo morati još puno učiti. Klasične kliničke slike su kod djece još uvijek blage'', rekao je Jovančević.

Roditeljima je poručio da se treba čuvati i brinuti o zdravlju sluznice. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!