Ostani doma
Koronavirus

Pogled na nas sa sjevera

Austrijski Kurier: Hrvatskoj zvoni alarm, ima rekordan udio hospitaliziranih na respiratoru. Srbija tužan broj 1 u Europi

Austrijski Kurier: Hrvatskoj zvoni alarm, ima rekordan udio hospitaliziranih na respiratoru. Srbija tužan broj 1 u Europi
Emica Elvedji/PIXSELL

Nikad još od početka pandemije, navode, naša zemlja nije imala takav udio. "Robert Koch", pak, smješta RH na drugo mjesto izvora korone iz inozemstva...

Austrijski Kurier objavio je danas da "u Hrvatskoj zvoni na uzbunu", pri čemu se citira ministra zdravstva Vilija Beroša o 745 oboljelih od covida-19 koji su na liječenju u bolnici. 

"Udio novozaraženih u ukupnom broju testiranih dosegnuo je 17,68 posto. Usporedbe radi, u Austriji je od srijede na četvrtak udio pozitivnih bio 1,3 posto", navodi Kurier.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Danas je, pak, postotak pozitivnih 15 posto, odnosno 1517 pozitivnih na 10.126 testiranih. List dalje ističe to da je od 745 hospitaliziranih u Hrvatskoj zbog covida, njih 99 na respiratoru:

"Udio onih kojima se mora strojno pomoći pri disanju, prema njemu, nikad nije bio tako visok još od početka pandemije, posljednjih je dana dosegnuo 14 posto."

Vezana vijest

Kako izgleda Odjel intezivnog liječenja Covid pozitivnih pacijenata u KB Dubrava?

Kao objašnjenje navodi se "visokozarazna delta varijanta" koronavirusa koja je dovela do rasta broja teškog oblika covida kod oboljelih. Hrvatska je do sada cijepila 3,41 milijuna ljudi, što čini 53,59 posto onih koji mogu primiti cjepivo.

Nakon Hrvatske, članak prelazi na Srbiju, zemlju koja je skočila na prvo mjesto u Europi i četvrto mjesto u svijetu po broju novooboljelih na milijun stanovnika u tjedan dana. U Srbiji se od covida bolnički u ovom trenutku liječi 6304 oboljelih, od čega čak 241 na respiratoru.

Vezana vijest

Branko Kolarić

Hrvatsku spominje i najnoviji tjedni izvještaj Instituta Robert Koch (RKI) o stanju s pandemijom u Njemačkoj.

RTL.hr u nekoliko je navrata prenosio da je našu zemlju vodeći njemački institut za zdravstvo, prema kojem svoje epidemiološke mjere oblikuje zdravstvenu nacionalnu politiku, tijekom turističke sezone konstantno vodio kao u najgorem slučaju treći izvor koronavirusa iz inozemstva.

Vezana vijest

covid, bolnica, KB Dubrava

Jenjavanjem turističke sezone Hrvatska se, prema RKI-u, u posljednja dva tjedna prometnula u drugu najčešću zemlju odakle se Nijemci zaraženi vraćaju iz inozemstva. Najgora je i dalje Turska. Pretprošlog tjedna zdravstvene službe Njemačke otkrile su 666 zaraženih u Turskoj koji su se vratili u Njemačku, a prošlog tjedna 311.

Za 20 puta manju Hrvatsku utvrdili su, pak, pretprošlog tjedna 201 zaraženog koji se odavde bolestan vratio u Njemačku, a prošlog tjedna 85.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!