Ostani doma
Koronavirus

budi nadu

Što je točno molnupiravir? Evo kako funkcionira lijek protiv korone koji obećava. Trebao je biti odobren protiv gripe...

Što je točno molnupiravir? Evo kako funkcionira lijek protiv korone koji obećava. Trebao je biti odobren protiv gripe...
Shutterstock

Studije koje su u tijeku trebale bi se fokusirati na nehospitalizirane oboljele

Američka farmaceutska kompanija Merck Sharp i Dohme (MSD) objavila je u petak vijesti o obećavajućim testovima lijeka molnupiravir u liječenju Covida-19. To su pokazale kliničke studije. Prema firmi MSD, u studiji je sudjelovalo 775 pacijenata visokog rizika, piše Deutsche Welle.

Uzimanjem lijeka ubrzo poslije pojave simptoma rizik od odlaska u bolnicu ili smrti od infekcije koronavirusom se smanjuje za pola. Primarni cilj studije koja je obustavljena jer je bila uspješna, bilo je ispitivanje efikasnosti kandidata za lijek u odnosu na placebo odnosno praznu tabletu. Mjeren je postotak pacijenata hospitaliziranih ili umrlih - od početka davanja molnupiravira ili placeba u trajanju od 29. dana. Rezultat je pokazao da je 14,1 posto ispitanika koji su dobivali placebo u roku od 29 dana moralo biti hospitalizirano ili su umrli. Među onima koji su dobivali molnupiravir, ta brojka je bila 7,3 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Do 29. dana nije prijavljen ni jedan smrtni slučaj kod pacijenata koji su primali molnupiravir, u usporedbi s 8 smrtnih slučajeva kod pacijenata koji su primali placebo. Međutim, rezultati još uvijek nisu nezavisno provjereni, odnosno verificirani. 

Vezana vijest

Koronavirus, stožer

Efikasan samo kod lakših oblika bolesti

Prema proizvođaču MSD, lijek pomaže samo ako se uzme u roku od pet dana od početka simptoma. Još u travnju ove godine MSD je objavio da lijek molnupiravir nije dovoljno efikasan kod pacijenata koji su već́ hospitalizirani - odnosno teško bolesni. Studije koje su u toku trebale bi se usredotočiti na nehospitalizirane pacijente.

Molnupiravir funkcionira uz pomoć enzima koji koronavirus koristi za kopiranje svog genetskog koda i reprodukciju. Molnupiravir je prolijek sintetičkog derivata nukleozida N4-hidroksicitidina. U prvim reakcijama stručnjaci pozdravljaju pozitivne rezultate studije, ali upozoravaju od pretjerane euforije i podsjećaju na lijek protiv gripe koji je svojevremeno bio precijenjen.

Vezana vijest

covid, bolnica, KB Dubrava

Efikasan i protiv drugih koronavirusa 

Ovaj lijek je zapravo trebao biti odobren za liječenje gripe. Studije su sada pokazale da nije efikasan samo protiv Sars-CoV-2, već i protiv drugih virusa iz grupe koronavirusa, poput Sars-CoV i Mers-CoV. MSD se želi što prije prijaviti za odobrenje molnupiravira i priopćio je da već́ postoje ugovori sa vladama širom svijeta. Kompanija bi do kraja godine mogla proizvesti deset milijuna doza. Ako molnupiravir odobri FDA, nadležna agencija SAD-a, američka Vlada planira kupiti 1,7 milijun doza. Burze su već u petak vrlo pozitivno reagirale na vijest o uspješnom rezultatu studije. 

Što se još koristi u liječenju Covida? 

Do sada je Remdesivir jedini lijek koji je posebno odobren za Covid-19. Ako molnupiravir dobije odobrenje, to bi bila prva ciljana oralna terapija - lijek koji se uzima kao i svaka druga tableta. Remdesivir se mora davati kao infuzija. U fazi kliničkih ispitivanja se nalaze i drugi lijekovi s antivirusnim djelovanjem. Studije provode farmaceutske kompanije Pfizer i Atea & Roshe i radi se tipu lijeka sličnom molnupiraviru.

Lijek deksametazon (kortizon) samo ublažava simptome i nije usmjeren direktno na Sars-CoV-2,. Terapije antitijelima koje se trenutno nalaze na tržištu moraju se primijeniti odmah da bi imale optimalan efekt. Međutim, ovi preparati nisu odobreni u Njemačkoj. Upotreba Bamlanivimaba / Etesevimaba i Casirivimaba / Imdevimaba u Njemačkoj je zakonski moguća na osnovu posebnog pravilnika i predstavlja individualni pokušaj terapije.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!