Ostani doma
Koronavirus

rizik od smrti

Ovo su snimke pluća dva pacijenta s koronom, jedan se cijepio, drugi nije. Liječnik pojasnio u čemu je najveća razlika

Ovo su snimke pluća dva pacijenta s koronom, jedan se cijepio, drugi nije. Liječnik pojasnio u čemu je najveća razlika
Facebook/SSM Health Saint Louis University Hospital

Neki cijepljeni s dvije doze također mogu završiti u bolnici, ali s mnogo nižom razinom zagušenih pluća

One koji se još nisu cijepili jer smatraju da se ionako mogu zaraziti možda će na to ponukati ove dvije rendgenske snimke pluća dvoje pacijenata zaraženih covidom. Jedan je bio cijepljen, drugi nije, a razlika je očigledna čak i laiku. 

"Ozbiljno obolijevaju jedino necijepljeni. Njima često trebaju kisik ili moraju na respirator. Cijepljeni pacijenti zaraženi covidom imaju bolji protok zraka u plućima i veći dio pluća obojen im je u crno na ovim snimkama, što znači da je šteta na plućima mala ili nikakva", objasnio je doktor Sam Durrani, šef Hitne pomoći Medicinskog centra Deer Valley u Phoenixu u Arizoni za Mirror.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Kad primimo zaraženog, ali cijepljenog pacijenta, njegovi nalazi na CT-u nisu ni približno tako loši kao kod necijepljenih pacijenata. Neki cijepljeni s dvije doze također mogu završiti u bolnici, ali s mnogo nižom razinom zagušenih pluća u usporedbi s onima bez ikakve zaštite cjepivom'', napominje dr. Durrani.

Vezana vijest

Kako izgleda Odjel intezivnog liječenja Covid pozitivnih pacijenata u KB Dubrava?

Podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da je rizik smrti od Covida-19 čak 11 puta veći kod necijepljenih odraslih osoba, nego kod onih koji su cijepljeni.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!